Караниколов с детайли за водата на Перник

СОС решава за вода от "Белмекен" към миньорския град

Караниколов с детайли за водата на Перник | StandartNews.com
  • СОС решава за вода от "Белмекен" към миньорския град

Подробна информация защо кабинетът взе решение да се спаси Перник с вода от яз. "Белмекен" даде министърът на икономиката Емил Караниколов пред столичните общинари преди минути. СОС се събра, за да одобри мерките, набелязани от кабинета на извънредното му заседание в събота.

ВИЖ ОЩЕ: Караниколов твърд: Водата на София няма да свърши!

В язовир "Студена" има вода за максимум 32 дена. Досега спадът в нивото на водата е била 8-7 см на ден, в момента - след въвеждането на режима и останалите спешни мерки, спадът е 5,5 см на ден.

Не сме тръгнали да реализираме сондажи в карстовия басейн, защото не разполагаме с време и данни за това, каза Караниколов, отговаряйки задочно на въпросите защо държавата не прави именно това. Подобни действия са предприети в две европейски държави - в едната много успешно, в другата - с пълен провал. Но и в двете страни тези  действия са започнати след над 10-годишни анализи. А ние имаме информация от 20 дни, обясни Караниколов. Той съобщи, че кабинетът избирал между три варианта за решение.

Първият бил да се изгради водопровод Самоков - Говедарци - Мала църква. Това са 40 км, в зимни условия градежът ще отнеме твърде много време, което нямаме, каза министърът на икономиката.

Вторият вариант бил изграждане на байпас  между водопровода на Искър и Рилския водопровод. Това е най-доброто решение и за София. Но ще отнеме 7-8 месеца, защото има  редица отчуждителни процедури, продължи Караниколов.

Така властта се спира на третия вариант - вода от яз. "Белмекен". В края на октомври МОСВ е изпратило писмо до НЕК, която оперира язовира, за отклоняване на 500 л. в секунда към Бели Искър.  Това е било правени и по-рано през годините. Отклонявани са били по 450 млн. л. вода към Бели Искър

Белмекен има 144 млн. литра резервоар. В момента в него има 84 млн. литра вода. Миналата година количеството е било много по-малко - 34 млн. л. Казвам това, за да отговоря на тезите, че вземането на вода цяло да е за сметка на енергетиката. И да е за сметка на енергетиката - всяка държава е длъжна да осигури вода на хората, отсече Караниколов.

Яз. "Бели Искър" има в момента 9 млн. л. вода. Причината е предписанието към повечето от язовирите в страната да поддържат до 60% от обема си, защото стените им са в лошо състояние и трябва да се рехабилитират. досега  4 млн. литра са влети в Бели Искър.

За да няма спекулации кой на кого пие водата, ще бъдат разходомери в Перник, които ясно да показват колко вода се подава на града, каза Караниколов. И цитира още данни.

Перник ползва 700 000 л вода на месец. София - над 400 000 л. на ден. Обемът на яз. "Искър" е
650 млн. литра, в момента в него има 450 млн. литра. така че опасност за водата на столицата няма.

Критични за Перник са следващите 3-4 месеца. През март започва снеготопенето и влизането на потоци в яз. "Студена", обясни още министър Караниколов. Той съобщи, че ако на Перник се налага ще увеличат количествата от "Белмекен" или ще се намалят, ако при снеготопенето има повече потоци.

Целта на мерките е да се спре подаването на вода от язовир "Студена" към Перник, за да може да се почисти дъното, каза министърът на икономиката. И допълни: "Ако продължим да източваме "Студена" ще влезем в мъртвата зона, ще унищожим флората и фауната и ще стане много по-лошо, категоричен бе той.

Дискусията в СОС продължава.
 
Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай