Кампания брани славата и аромата на Роза Дамасцена

Смаяни от благоуханието й, кръстоносци я пренасят от Дамаск в Европа

Кампания брани славата и аромата на Роза Дамасцена | StandartNews.com
Смаяни от благоуханието й, кръстоносци я пренасят от Дамаск в Европа Младите синдикалисти от СТСБ я направиха популярна по целия свят

Мнозина смятат, че вместо дъбови клонки, в герба ни трябва да има роза. Все пак маслодайното растение отдавна се смята за един от символите на България. Който става и все по-популярен, ако се съди по наплива от чужди туристи на традиционните празници на розата в Карлово и Казанлък.
Все повече китайци и японци бият път до родината ни, за да видят на живо розобера в Розовата долина.
Вече пета година активни участници в празниците на розата в родния град на Васил Левски са и младежите на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ). Заедно с партньори и приятели тази година те се включиха и в розобера.
Младите синдикалисти активно участват в кампанията за популяризиране на прочутата роза Дамасцена, която дава най-качественото розово масло у нас.
„Целта е да запазим качеството на роза Дамасцена, да съхраним достойнството на българския национален символ и да подпомогнем дребния розопроизводител.
Призивът ни - да превърнем работата в празник, да я извисим в кауза и всяка следваща година да се събираме, за да празнуваме заедно осъществяването на тази кауза. Вярвам, че за всеки българин е важно поне веднъж да се докосне до българския розов цвят, поне за малко да го подържи в ръцете си - вълшебно е!”, коментира председателят на Младежкия комитет на СТСБ Алина Милушева.
Популяризирането на розата Дамасцена по време на международни форуми и събития вече е традиция за СТСБ . През 2014 г. по повод домакинството на България на 43-ия конгрес на Международната транспортна федерация (ITF), младите синдикалисти за първи път се включват в майския розобер, като впоследствие

набраният розов цвят е обработен и подарен на 1800 делегати и гости от 117 страни

През 2018 година в отговор на кризата с розопроизводителите СТСБ официално стартира кампанията #РозаДамасцена.
“Българите сме благословени да отглеждаме и да се отъждествяваме с маслодайната роза Дамасцена. Когато през 2018 година я видяхме поругана и загърбена, ние от СТСБ решихме да дадем своя, макар и малък принос, за да могат да й се радват и тези, които идват след нас. Розата е свещен символ за България и е силната духовна връзка на всеки българин с Родината - както у нас, така и далече извън границите на страната ни”, коментира председателят на СТСБ Екатерина Йорданова.
Нейната инициатива е единодушно одобрена от Управителния съвет и представена от младежката организация пред делегатите на 8-мия Конгрес на СТСБ през юли миналата година, когато младите лидери на организацията призовават всички членове, приятели и партньори на синдиката да се включат като доброволци в розобера.
Тази година кампанията стартира на 22 април – Международният ден на земята в София. Тогава СТСБ засади 17 български рози Дамасцена и създаде символична „Градина на Земята и мира“ в Докторската градина в София.
Към инициативата се присъединиха творци, журналисти и общественици, сред които фотографът Петър Янкулов и хореографът и танцьор Алфредо Торес. В кампанията се включи и Валери Мацанов – организатор на най-утвърдения детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ и създател на инициативата „Ария България“, която цели да запали искрата на познанието за истинските български ценности и символи.
В периода 18 май - 8 юни младежи и членове на СТСБ дейно участваха в розобера. „За нас най-радостното е, че

все повече хора идват с приятелите си, със семействата си и децата

разбират какво богатство и дар е, че именно България е земята на розата "Дамасцена“, заяви застъпникът на кампанията и регионален координатор на СТСБ Надежда Станева.
На 8 юни доброволци на СТСБ отново бяха в Розовата долина, за да закрият кампанията за тази година.
Всяка нова стъпка и идея в защита на Дамасцена е описана и във фейсбук страницата на Съюза на транспортните синдикати в България @ FTTUB

Легендите и преданията за уникалния вид роза са от най-древни времена

Традиционно се счита, че произхожда от Близкия изток, макар че последните генетични изследвания показват, че по-вероятният произход е в подножието на планините на Централна Азия.
Някои историци считат, че кръстоносецът Робърт де Бри е внесъл маслодайната роза в Европа от Сирия някъде между 1254 и 1276 г. Името й идва именно от днешната сирийска столица Дамаск. Други смятат, че римляните са донесли розата в Англия, а трети казват, че лекарят на Хенри VIII му подарил маслодайна роза около 1540 г.
Иначе учените обясняват, че Роза Дамасцена (Rosa damascena), известна също като Розата на Кастилия, е хибриден вид маслодайна роза, получена от съчетаването на Галска роза и Мускусна роза.
У нас тя се появява още през 17 век, но масовото й разпространение и отглеждане започва два века по-късно.
Розовото масло, което се добива от нея, пък е прочуто по целия свят. Затова и най-големите производители на парфюми го търсят и купуват. Дъхът на българска роза присъства в прочути марки като Just Pink (от Cavalli), 5-th Avenue (от Elizabeth Arden), City Glam (от Emporio Armani), Omnia Amethyste (от Bvlgari), Noa Fleur (от Cacharel), Chic (от Carolina Herrera), Allure Sensuelle (от Chanel) и др. В някои години

цената на българското розово масло се доближава до цената на златото

откъдето идва и наименованието му „течно злато“.
Не случайно и героят на Алеко Константинов Бай Ганьо поема към Европа, запасен с няколко мускала гюл. Все пак това е най-ценната стока, която се прави в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай