Каменни капани дебнели в Провадия Солницата

Погребвали производителите на сол в ямите за извличане на безценната стока

Каменни капани дебнели в Провадия Солницата | StandartNews.com
  • Аристократи от първия град в Европа са положени във Варненския некропол

Каменни капани срещу нападатели откри по третата укрепителна стена на Провадия Солницата най-големият специалист по праистория у нас чл.-кор. дин Васил Николов. За поредна година зам.-председателят на БАН проучва най-стария укрепен град в Европа. Каменните капани са единствени по рода си. Нямат аналог в праисторията, самата идея за подобен тип защитно съоръжение се среща за първи път, каза за "Стандарт" чл.-кор. Николов. Трите крепостни стени са изградени във времето от 4 700 - 4350 г. пр. Христа. Най-висока е била третата. Издигала се е на невероятните за времето си 6-7 метра височина. От нея през два метра обаче тръгват радиални структури с форма на пресечен триъгълник, които стигат до земята. В основата си са широки около 2,5 м, към върха - към метър. "Радиалките", както ги наричат учените, са били една от големите пречки за атака на стената наравно със защитния ров, защото са позволявали в тях да се промъкнат до двама души. Ако нападателите безразсъдно са започвали да се катерят, са се превръщали в лесна мишена за стрелите от кости на защитниците на върха на стената.

Чл.-кор. Николов и екипът му в момента са съсредоточили проучванията си именно върху втората и третата стена. Втората е малко по-ниска. Била е 5-6 метра висока. Тя е от 4600-та година пр. Хр. В сряда учените попаднаха на вътрешното лице на стената. И топ археологът изрази надежда, че в скоро време може да открие портата й. Чрез анастилоза екипът му възстановява стената като връща на мястото им падналите и каменни блокове. Дебелината на стените е внушителна не само за времето си, но и днес - достига 4,5 метра. Целта е активната консервация и реставрация на втората стена да приключи до 22 септември, когато е Денят на отворените врати в Провадия Солницата и се очаква над 2000 души да посетят невероятния обект. Богатата му визитна картичка привлича все повече туристи от страната и чужбина. Има хора, които всяка година се връщат, за да видят докъде сме стигнали в разкриването на Солницата, сподели чл.-кор. Николов.

Провадия Солницата е най-старият солодобивен център, първият град в Европа с изявена социална структура. Най-интересното при него е, че е от затворен тип и е изграден на равно пространство. Именно Провадия Солницата е причина за появата на Варненския некропол, известен по цял свят с откритото в него на най-старото обработено злато в света. За хората в средата на V-ото хилядолетие пр. Хр. златото не е имало парична стойност, "парите" в праистория са били солта, обяснява топ археологът.  Богатствата от Варненския некропол са били белег за власт и престиж. Но те са се купували със сол. Ученият не изключва вероятността аристократи от Провадия Солницата да са били погребани във Варненския некропол. Това изглежда логично, защото Провадийската река е текла в непосредствена близост до могилата, а тя се влива във Варненските езера, където е некрополът. Солта се е пренасяла с лодки по реката. Има куп доказателства, че богатствата от Варненския некропол са идвали от юг, за където пък се е изнасяла солта.

Особено интересно откритие е направил чл.-кор. Васил Николов преди дни, проучвайки производствения център за сол в праисторическия град. В средата на дъното на една от производствените ями, запълнена със стотици хиляди керамични елементи от съдовете за производство на сол, се оказало, че има гроб. В него са намерени три мандибули (б.а. - долната челюст на човека, символ на неговата сила), части от кости и черепи. Така ученият вече е убеден, че хората, които са се занимавали с производството на солта на били погребвани при нея. При това с различна обредност от тази за земеделци и скотовъдци. Това е нещо ново, което ще проучваме задълбочено, каза Васил Николов.

Екатерина Николова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай