Калин Терзийски: В цивилизованите страни не стрелят по лудите

Моловете станаха новите храмове, но и в тях може да бъдеш аскет

Калин Терзийски: В цивилизованите страни не стрелят по лудите | StandartNews.com

Писателят Калин Терзийски, който е и дипломиран психиатър, сподели във Фейсбук за неосъщественото му участие във "Всяка неделя". Там той трябваше да коментира случая "Лясковец". "Стандарт" потърси мнението му за конкретната трагедия и отношението към психичноболните у нас.

- Какво за случая в Лясковец щеше да кажеш, което остана нечуто?

- Ще кажа само, че отношението ни трябва да се гради върху хуманни принципи. Не върху злоба, страх и мракобесно неразбиране. Като лекар съм длъжен да информирам хората, че психичноболните имат нужда от специално отношение и че по нашето специално и умно отношение към тях се измерва нашата цивилизованост. Диваците пребиват лудите си с камъни. Фашистите от всякаква порода ги затварят в концлагери и подобни на концлагери лудници и забравят за тях. Цивилизованите хора се грижат за тях и правят така, че да не се налага да пращат за неутрализирането им отряди от барети. Цивилизованите хора никога не биха допуснали психичноболен човек да е дотолкова оставен без грижи, че да се въоръжи като за война и да се барикадира в дома си. Цивилизованите хора са последователни, твърди и решителни - и грижата им не се изразява в мекушавост или безразличие. Болният се лекува, а не се стреля по него.

- Кой според теб е виновен за нездравия интерес към подобни неща? До каква степен те изместват интереса ни към красивото, хуманното, онова, което прави живота пълноценен? Защо според теб се култивира този интерес?

- Охо - кой? Най-вече - медиите. Хората винаги са имали нездраво любопитство. Всеки човек е само по себе си нездраво любопитен. Но когато имаш мощна институция, каквато са медиите - да вземеш и да обслужваш именно това нездраво любопитство - това е просто безобразие! Просто е ужасно противно да обслужваш жаждата на хората от гадни новини и клюки. Това е все едно да кажем: Наркоманите имат жажда за хероин. Дай тогава да им произвеждаме тонове хероин и да им го даваме на безценица!

- Маргинализира ли обществото ни творците? Чува ли се гласът им, или ги използват, ако мога да те цитирам, като "словесен пълнеж" в услуга на "политическите маймуни"?

- Да, маргинализира ги. Прави ги обслужващ персонал на клоунадата наоколо. Оф, клоунадата е изкуство, не бива да я обиждам. Да. Медиите и въобще - говорещите и даващите трибуна - направиха така, че хората на изкуството говорят не за изкуството, а за посраните гащи на тия, които би трябвало да са просто една обслужваща обществото администрация. Политиците. Но въобще - хората на изкуството са канени да обсъждат в медиите мизерни и клюкарски теми. И те все пак не отказват - защото няма по-тъжно нещо от напълно непознат и неизвестен творец. А медиите са тия, които ти дават известност. Но каква известност? Те те приравняват с именно тия "маймуни с техните маймунджилъци"! И става така, че умните, способните, творците - вместо да теглят народа нагоре - биват самите те изтеглени долу и хвърлени в боклука. Да се ровичкат в него.

- Издаде нова книга, която е библиофилско издание. Разкажи повече за нея.

- Да, издадох "Аскетът в мола". Книга с тъжно-смешни разсъждения за консумацията и отказа от консумация. За новите храмове - моловете. Където хората отиват да се молят на фалшивия бог Пластмасово Благоденствие. Там се случват много мили, странни, налудничави, вълнуващи, носещи мъдрост и поезия случки. Това е книга за мъдростта да се живее. Защото, повярвайте - и в мол можеш да си мъдрец. И там можеш да си аскет в мола. Всичко е въпрос на ценности. На нагласи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай