Как се убива вестник с 10-годишна история

Районен прокурор пробва да заличи „Телеграф”, вместо да намери кой го фалшифицира

Как се убива вестник с 10-годишна история | StandartNews.com
  • Районен прокурор пробва да заличи „Телеграф”, вместо да намери кой го фалшифицира

Всички знаят как се убиват муха и политик – с вестник. Как обаче се убива вестник с 10-годишна история и над 100-хиляден тираж? Отговорът е шокиращ: с наказателно постановление на прокурор. И то не на главния, а на ентия районен обвинител, чието име – Тодор Тодоров, иначе никой никога не би разбрал.

История не е виц. Случи се преди ден с колегите ни от „Телеграф”. Преди месец главният редактор Васил Захариев сезира компетентните органи от МВР за съществуването на фалшив сайт с наименование www.telegraf.bg, в който излизат странни статии, които нямат нищо общо със съдържанието на вестника. Адресът на ментето се различава от оригинала - истинския сайт на „Телеграф”, по последната буква - f вместо ph. За да защити правата на журналистите, Захариев поиска най-нормалното нещо в подобна ситуация – проверка от компетентните органи.

Но какво последва? Вместо  да си свърши работата и да открие има ли престъпление по законите за патентите, авторското право и интелектуалната собственост и да накаже виновните, прокурор Тодор Тодоров от Софийска районна прокуратура нарежда на председателя на Патентното ведомство да заличи търговската марка „Телеграф“, която е регистрирана още през 1999 г. и никога от никого не е била оспорвана. Това на практика означава закриване на вестника. Основанието е повече от абсурдно: телеграф било само „наименование на информационна машина – устройство за бързо предаване на съобщения от разстояние...“, освен това търговската марка „Телеграф“ (на български език) противоречала на закона, защото, видите ли, можела да създаде заблуда на потребителите в Р България, че има нещо общо със „световноизвестния английски вестник с дългогодишна популярност The Telegraph”.

Оставяме на страна юридическата абсурдност на ситуацията - оспорването на търговска марка е въпрос на гражданско, а не на наказателно право и ако някой има претенция води дело в съда. Постановлението със сигурност ще влезе в учебниците по право като прецедент за превишаване на правомощия и погазване на демокрацията у нас. Същественото в случая е бруталното затваряне на устата на една медия. Цяла година се терзаем, че България е на 111-о място по свобода на словото. Но днес, когато свободата на словото се отнема с прокурорско постановление,  най-гръмогласните по темата оглушително мълчат. Ще изпратят ли „Репортери без граница”, Съюзът на журналистите, Асоциацията на европейските журналисти и групата „Капитал” сигнал до Брюксел за наложената цензура? Или с радост ще премълчат случая, защото издателят на „Телеграф” е депутатът от ДПС Делян Пеевски, с когото те от години воюват. Всъщност, днес падна най-голямата им опорка – че магистратите са на щат при него. Ако това беше така, прокурорско постановление отдавна щеше да е заличило от пазара „Капитал”. Защото аргументите биха били същите като тези на прокурор Тодоров – и капитал е обикновена дума,  означаваща  съвкупност от блага, имущество, активи или казано по-просто натрупване на много пари. Нещо повече, в Европейското патентно ведомство, с което сме тясно свързани, издателската марката „Капитал” със сигурност съществува, защото това е името на най-известния труд на Карл Маркс, положил основите на световната икономика. И наследниците му едва ли не са защитили правата си.

С постановлението си прокурор Тодоров на практика подготвя екзекуцията на всички медии. Защото аргументите му  с лекота заличават вестникарските марки. Да се готвим ли вече и ние от „Стандарт”, г-н Тодоров? По вашите критерии ние сме в още по-тежък грях от „Телеграф”, защото не само името ни е свързано с австрийския „Дер Щандард”, но и о, ужас – те знаят и признават това, отдавна правим и общи приложения.  Така, че се присъединяване към протестната позиция срещу това мракобесие на колегите от „Телеграф”, изпратена до главния прокурор Сотир Цацаров и Инспектората на Висшия съдебен съвет.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай