Как пенсиите ще се управляват с Бюджет 2024? Мнението на експерт

Коледните добавки не бива да се пренебрегват като жест на държавата

Как пенсиите ще се управляват с Бюджет 2024? Мнението на експерт | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

През последната година много са нараснали социалните разходи. „Пенсиите бяха увеличавани 3 пъти миналата година. Тези разходи ще тежат още повече на Бюджет 2024 с новите актуализации на пенсиите.” Прогнозата направи пред Нова телевизия бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

Тя коментира, че решението на проблема е много сериозен анализ на пенсионната система и да се търсят начини за нейната финансова устойчивост.

„Това е проблем в повечето страни-членки на ЕС заради застаряването на населението. При нас имаме проблем и с невисоките доходи”, обясни Христова.

Тя допълни, че коледните добавки не бива да се пренебрегват като жест на държавата като социална подкрепа за хората в пенсионна възраст.

Според Христина Христова най-вероятно има напрежение със събираемостта на бюджета, за това има обективни фактори, някои браншове не са се възстановили напълно след пандемията.

„Това се отразява и на приходите, които компаниите дават като данъци в бюджета”, допълни Христова.

По думите ѝ ресторантьорите сами са заявили, че са имали добър сезон, ето защо е нужен диалог с държавата, за да се споразумеят. „Те имат искания, но и държавата също трябва да има искания”, заяви бившият социален министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай