Как еленският бут прослави наш пицар

Шеф Кирязов е световен шампион, надмина и италианците в правенето на пица

Как еленският бут прослави наш пицар | StandartNews.com
  • Добрата храна е като любовта - винаги искаш най-доброто за себе си, казва майсторът
  • Шеф Кирязов е световен шампион, надмина и италианците в правенето на пица

 

Тестото се замесва с розова вода от село Ръжена. От него се оформя пица, върху която се нареждат парченца еленски бут, кози суджук с трюфел от Велико Търново, зрял кашкавал от овче мляко, манатарки, крокмач, тученица и черен трюфел.

Тази невероятна рецепта, която съчетава старинни български вкусове с типичното италианско ястие, превърна шеф Радостин Кирязов в световен шампион по правене на пица на престижното състезание All stars в Португалия през 2018 г. "За мен първото място беше пълна изненада. Мерех уменията си с шампиони по приготвяне на пица, сред тях и 12-кратният шампион Тони Джеминиани, притежател на рекорд на Гинес за направата на най-голяма пица с въртене на тестото във въздуха. 

Шампионатът в Порто се проведе като световното по футбол

- четвърт финал, полуфинал и финал. Участваха представители от 10 държави. От първите петима за финала продължихме трима. Отново трябваше да правя пица и добре, че се бях заредил с повече еленски бут", връща лентата назад шеф-готвачът.

Роден във Варна, но като ученик е прекарал три лета в Еленския балкан, по-точно в малката махала Косевци в района на село Дрента. "От тогава познавам вкуса на еленския бут. В това прекрасно кътче, сред добри и трудолюбиви хора се научих на много неща, които се оказаха полезни за бъдещата ми професия. 

Научих се да паса крави, да доя овце и кози, да яздя кон

показаха ми как се правят сирене и кашкавал при домашни условия", разказва шампионът пред местна медия. За пицата, която стана №1 в света, той избрал еленски бут, защото този деликатес според него заслужава специално внимание. "Той се нарежда сред българските продукти, с които се гордеем, имат характер, стил, история. Заложих на добрата комбинация и добрия баланс на автентични продукти и спечелих, а и съдиите търсеха точно това. Осемчленно жури от световни майстори пицари заедно с винопроизводители оценяваше състезателите. В съдийската комисия бе и президентът на Асоциацията на пицарите в Неапол - все хора, които знаят какво ядат и оцениха високо моята пица. Тя беше почти изцяло с български продукти - манатарки, суджук, свински бут, само брашното беше италианско. Розовата вода не променя вкусовите качества на другите продукти в пицата, но дава една розова нотка", разказва Кирязов.

Победителят в световния шампионат бил обявен чак на гала вечерята. "Изпитах неописуеми чувства, когато чух българския химн, а организаторът развяваше българското знаме и всички ми се радваха", казва майсторът.

Животът му е наситен с обрати както пиците му - с вкусове

Завършва Техникума по керамика в Попово. "Там важна фигура беше моят класен Демир Карабашаков. Един ден просто ме спря да изляза на улицата, където бяха дрогата и алкохолът. След това изкарах казарма и започнах работа веднага като шофьор на линейка, знаейки че това не е за мен. Започнах да уча за корабен готвач. Там получих първия си основополагащ съвет за хляба от майстора ни - да обръщаме внимание на тестото и десертите. Всеки може да сготви един казан с боб, но не всеки може да направи хубав хляб и сладкиш. "Това, е което ще ви направи различни", казваше той. Така и стана. Започнах работа във фурна в кв. Аспарухово и майстор Иван ме учеше на занаят", пише Кирязов в блога си.

Започва да майстори пици през 1996 година, живял е 9 години в Италия, където е завършил най-престижното учебно заведение в сферата на производството на пица и домашно приготвен хляб. "Голямата промяна в живота ми и

истинската ми среща с кулинарията започна в Сардиния

Първите 6 месеца бяха много трудни, работех на две места - вечерта в спагетария, където беше много динамично, но и доста неща успях да науча, а през нощта в хлебарница. Знаех, че нещо трябва да се случи. И ето. Среща с голямата любов - пицата. Това стана  във фамилната пицария на семейството на зет ми (италианец) и след това продължи да се развива. Желанието ми за усъвършенстване ме отведе в някои от най-добрите пицарии в северната част на острова".

Сега живее и работи в София. Има два ресторанта.

Каква е тайната на хубавата пица? "Професионализъм, познаването и използването на качествени продукти. Аз съм любител на по-силните вкусове: комбинирам отлежали сирена и колбаси, с които Италия е известна", казва готвачът.

Радостин Кирязов е президент на Българската асоциация на пицарите, член е и на Световната федерация, носител на много международни награди, сред тях призът "Златната лопата" от световното първенство през 2005 г., шести в света през 2009 г. с пицата си с формата на Мадарския конник. Той е консултант по целия свят, почетен лектор в десетки държави.

Наричат го магьосникът пицар, защото знае всички тайни за това великолепно ястие. "Има осем стила пица. За пица "Романа" - това е римският стил, трябват 180 секунди за първото изпичане и още толкова за второ. Всеки стил има различен начин на печене. За Неаполитанския са нужни 60-90 секунди", разкрива Кирязов.

Съвети за хубава пица шеф готвачът дава в своята книга "Panne, Pizza e Passione". Препоръката му към всеки, който се залавя с това кулинарно изкушение, е да включи и по щипка любов, елегантност, респект и уважение.

"Добрата храна е като любовта - винаги искаш най-доброто за себе си", казва майсторът.

Ще има ли участия в други конкурси? Пандемията обърка и това, но сега майсторите пицари се надяват през 2022 г. отново да има Световно състезание. Очакванията са това да се случи през април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай