Петък,

Как Божидар, който търси работа, разплака хиляди

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Историята на един мъж, останал без работа, обиколи социалните мрежи в Деня на труда 1 май и разплака хиляди. Снимката на Божидар, който държи табела  „Търся си работа" трогна българите. За краткия път от дома му до улицата разказа Нова телевизия.

Божидар Димитров имал съпруга, деца и дом. След като се развел, оставил всичко за тях и започнал да гради нов живот. „Останах без работа, а после и без квартира. Повишиха цената на наема ми от от 250 на 380 лв. и така останах на улицата“, разказва той.

15 дни рухнала сграда в София е негов дом. Макар да живее на открито, спретнатият му вид впечатлява. Опитал отново да е човек. Помагал и на безмълвните си нови приятели. „Намерих си по контейнерите чипс, вода, кебапчета и кюфтета. Дадох на кучето. Храня и един таралеж, той е с много малки. Обичам животните“, разказва той. Отишъл в социален дом и издържал само ден. „На обяд дават по един сандвич, вечерта - по един сандвич, а на сутринта глад и съветска музика. А и да стоя по цял ден без работа, няма да стане“, казва Димитров. Затова написал „Търся си работа" върху картон и излязъл на булеварда. Сред погледите на безразличните, среща този на Пламен.  „Вчера, докато карах колело, видях човек с табела. Разпитах го, за да видя каква е историята му. Извадих от джоба си 5-10 лева, но той отказа категорично да ги вземе. Иска работа, не иска пари“, коментира Пламен Петков.

„Предложи ми - аз отказах. Не мога да взимам пари така, може да има и той нужда от тях.  Просто не си заслужава“, казва Божидар Димитров. Той обаче се съгласява Пламен да му направи снимка, която да публикува като обява за работа в социалните мрежи. За часове - стотици предлагат помощ. Така, от сутринта на 1 май, Божидар вече има подслон, прехрана и така желаната работа. Предложила му я е Габриела. „Работата му е свързана с обща работа в градина. Портиерска работа е, лека работа. Трудно е да вземеш човек от улицата, но точно в това се изразява и доброто. Трябва да поемаме такива рискове, да вярваме, че хората са добри и да се опитаме да им помогнем с каквото можем“, категорична е тя.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички