Изненада! Експерт с гръмка новина за пенсионирането

Как е възможно да стане това

Изненада! Експерт с гръмка новина за пенсионирането | StandartNews.com

Какво трябва да стори човек през кариерата си, за да се отдаде на почивка дори на 40 години?

Майк Тейлър, президент на Commune Capital, наскоро сподели подход, който може да позволи на активните хора да се пенсионират на 40-годишна възраст, но само ако са готови да се ангажират изцяло с целта. Въпреки че може да изглежда като невъзможна мечта за някои,

Тейлър разказа пред Newsweek, че пенсионирането на 40 е възможно, но „ще инвестирате много време, за да го постигнете бързо“.

"Пътуването, купоните или добрият баланс между работа и личен живот ще трябва да почакат до след четиридесетте", заявява Тейлър. „Както всяко нещо, ще трябват жертви. Въпросът, на който мисля, че всеки трябва да си отговори, е дали си струва да кажете „не“ на тези неща, за да имате избора да работите на четиридесетте си години", допълва той.

 „Започнете, като инвестирате в себе си. Какво умение можете да научите или развиете, за да си осигурите повече потенциал за печалба? Можете също така да инвестирате във вашата мрежа, като отидете на конференции, местни срещи или професионални асоциации“, разказва експертът.

Вторият съвет на Тейлър е да започнете да инвестирате млади или веднага щом започнете да печелите. Той насърчава хората да разгледат използването на сметки, които позволяват тегления без данъци само след като се пенсионират.

„Въпреки че няма да се оттеглите от това, докато не навършите шейсетте, то може да стане много значително и печалбите са освободени от данъци. Сложните инвестиции обичат времето, така че е важно да започнете да инвестирате млади“, каза той.

Въпреки че покупката на собствени имотит е огромно постижение, независимо от възрастта, Тейлър препоръчва внимателен и разумен подход към процеса.

„Като купувач за първи път можете да се класирате за някои страхотни опции за финансиране, които изискват по-ниски първоначални вноски“, казва той. „Заемите важат и за мултиплекс апартаменти, до четири единици, като единственото изискване е да живеете в една от единиците за една година. Така че, като живеете в една от единиците и отдавате под наем другите три, потенциално можете живеете безплатно или на намалена цена, като същевременно изграждате капитал във вашия имот. Когато сте готови да се изнесете, можете да имате активи, които да ви носят средства“, добавя той.

Начинанието не е за всеки

Тейлър признава, че изграждането на инвестиции ще бъде по-лесно в определени професии в сравнение с други в зависимост от получената заплата. Той обаче не иска това да обезсърчи хората да опитат.

„Някои професии ви дават повече потенциал за печалба, но това не означава, че това не може да се направи със средна работа“, каза той. „Може просто да е по-трудно и причината, поради която го казвам, е, че е по-лесно да спечелите допълнителни $10 000, отколкото да спестите допълнителни $10 000. Ще трябва да сте по-дисциплинирани по отношение на спестяването“, допълва той.

Този начин на живот може да не е за всеки, но Тейлър настоява, че е възможно за тези, които са готови да направят жертвите, kазва той като добавя, че „наистина всичко зависи от целите“.

Как е у нас

Припомняме, че отт началото на 2023 г. в България нарастват изискваните възраст и стаж за пенсиониране. Изискваната възраст за жените нараства с 2 месеца до 62 години, а за мъжете - с 1 месец до 64 години и 6 месеца. Необходимият стаж и за жените и за мъжете се увеличава с 2 месеца и става съответно 36 години и 4 месеца за жените и 39 години и 4 месеца за мъжете.

Планирано е изискваните години стаж за пенсиониране да нарастват докато достигнат 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Това ще стане през 2027 г., пише Глас нюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай