Изграждат "линеен парк" в София до 2020 г.

В парка ще има пейки, детски площадки, пешеходна и велосипедна зона. Освен това местата за паркиране ще се запазят, автомобилите ще трябва да спират успоредно на пътните платна...

Изграждат "линеен парк" в София до 2020 г. | StandartNews.com

До 2020 г. в София ще бъде изграден линеен парк, съобщи днес столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС. Паркът ще се разпростира в участъка от площад "Македония" до Руски паметник. Като част от проекта зелените релси ще бъдат продължени.

В парка ще има пейки, детски площадки, пешеходна и велосипедна зона. Освен това местата за паркиране ще се запазят, автомобилите ще трябва да спират успоредно на пътните платна

Междувременно главният архитект на София Здравко Здравков и неговият екип проверяват какви са възможностите да бъде изграден скейт парк около паметника на Съветската армия в Княжеската градина. Задачата му е възложена от кметицата. Обсъждат се и други две места в центъра на града, които да са удобни за повече млади хора.

В края на 2018 г. полицаи изгониха деца, каращи скейтборд пред Националния дворец на културата, под претекст, че следят за спазването новата наредба за опазване на обществения ред на Столичната община.

"Наредбата категорично не забранява карането на скейтборд, а просто поставя някои ограничения", посочи днес Фандъкова. Тя цитира текста от документа, в който се казва, че не се разрешава "изпълнението на каскади с всякакъв вид средства за придвижване тип "борд", ролкови кънки и велосипеди" по парапети, огради, пейки, бордове на фонтани и други места за обществено ползване".

По думите на кмета общината насърчава младите хора да спортуват, като посочи, че се финансират 3 събития годишно, посветени на екстремните спортове. Фандъкова посочи и че в София има място за каране на скейтборд - закритото пространство "Скейт парк София" в Студентски град. "Вярно е, че то не е достъпно по всяко време, но търсим и други възможности", каза кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай