Неделя,

Избягали норки от фермите за кожи – вече и в центъра на Стара Заго

От: , Матей Бонев -
A
A
A

Американски норки вече са забелязани да обикалят на километри от близката ферма за кожи. Вчера в социалните мрежи излезе поредна снимка на норка в центъра на Стара Загора. Дни по-рано други две норки са заснети около бензиностанция на няколко километра от областния град. Сигнали за забелязани норки има от почти всички села близо до фермата за норки край с. Маджерито, споделят от сдружение Кампании и активизъм за животните в индустрията /КАЖИ/. Видът – „американска норка“ – е изключително опасен, неместен хищник, който няма естествен враг в нашата природа. Той е силно инвазивен и застрашава много местни животински видове; птици и риби. Фигурира в топ 100 на най-опасните инвазивни видове за Европа.
   Проблемът с норките у нас датира от 2014 г., когато собствениците на фирма „Градус“ изграждат ферма за американски норки – за кожи – до старозагорското с. Маджерито, припомнят от КАЖИ. В инвестиционното предложение е поставен за цел капацитет от 400 хил. норки. За миналата година те вече са над 128 хил.
В стремежа си да се спасят от фермите, животните бягат и често намират благоприятна среда в местните водоеми и селски дворове, където има изобилие от храна.
„Най-потърпевши са хората от селата Маджерито и Загоре. Там почти няма двор, в който хората да не са виждали норка или да нямат животни убити от норки. Миналата седмица един от местните хора сподели, че само през последните месеци е убил 11 норки в двора си.
  За ескалиращия проблем с норките е сезиран и министърът на околната среда Нено Димов. В края на януари 53 неправителствени организации изпратиха до него писмо, в което се описва проблемът и се иска забрана на отглеждането на инвазивния вид за кожи, за да се предотвратят рисковете за природата, хората и животните, припомнят от КАЖИ. Според Закона за биологичното разнообразие тази забрана е възможна по преценка и чрез заповед на министъра.
 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички