Инжекция бори разширени вени

Инжекция бори разширени вени | StandartNews.com

Лекувайте и леките случаи, тъй като болестта се усложнява, съветва д-р Яир Галили

Разширените вени са все по-често срещан проблем, който освен че е неприятен за гледане, е съпътстван от сърбеж, болка и разранява. Израелският съдов хирург д-р Яир Галили бори разширените вени с ефикасния и щадящ възможен метод - склеротерапия под ултразвуков контрол, с който вече е помогнал на над 25 000 души по цял свят.

"Същината на този метод е да се локализира откъде идва проблемът, кой точно участък на вената е заболял", обяснява д-р Яир Галили, който прилага иновативната процедура вече 5 г. и в България. Под ръководството на ултразвук с много тънка игла се инжектира вещество - полидоканол, под формата на пяна, което неутрализира болната вена, както и разклоненията й. Инжектирането отнема няколко секунди и не е необходима упойка, тъй като пациентът чувства само едно леко убождане. Веднага след манипулацията той може да се върне към активния си начин на живот дори без да се налага да носи ластична превръзка или чорап. Крайният резултат обикновено е налице до няколко седмици, когато видимите разширени вени изчезват

сякаш никога не ги е имало

Всъщност разклоненията и болната вена, станала причина за появата им, се свиват. Най-често една процедура е достатъчна. "Единични са случаите, в които се налага те да бъдат няколко", уточнява съдовият хирург. Вследствие на интервенцията кръвотокът от нефункциониращите вени на краката се насочва към функциониращите и така се намалява налягането в тъканите на долните крайници.

На процедурата са се подложили вече над 200 българи, които са се избавили по бърз и безболезнен начин от проблема. Сред излекуваните има и лекари, и то от големи столични болници. Един от тях оприличава д-р Галили на магьосник, защото само за минута-две определя коя точно е болната вена и локализира мястото на увреждането, а самата манипулация пък трае секунди.

Д-р Яир Галили е шеф на Клиниката по съдова хирургия в института "Машон Мор" в Тел Авив. Методът, който прилага медикът, е усвоил по време на 2-годишна специализация в САЩ, след което повече от 10 г. практикува само този начин на лечение. В лаптопа си д-р Галили е запазил снимки, на които е запечатал състоянието на пациентите си преди и след операцията. "Дори при тежки, запуснати случаи, когато има големи отоци, възпаления, язви, виждате как след един месец ситуацията се подобрява", показва лекарят. На снимките, свидетелстващи за състоянието след склеротерапията, обаче вече всичко е наред - кожата е здрава и е възвърнала нормалния си цвят.

Методът има над 95% успеваемост

Това е най-ефикасният и най-удобният за пациента начин за лечение и най-тежките стадии на заболяването", категоричен е д-р Галили. Израелският специалист препоръчва да се направи манипулацията и при по-леки случаи, когато кракът само изглежда неестетично, тъй като тази болест се усложнява с времето. Съдовият хирург изтъква, че голяма роля за заболяването играе наследствеността и е добре човек да потърси съдействие възможно най-рано, още когато усети болка, забележи отоци, издуване на вената, както и промяна на цвета в долната част на крака.

Методът е подходящ за всяка възраст, няма контраиндикации, може да се прилага и при наличието на други медицински проблеми, като сърдечни болести или диабет. "В САЩ склеротерапията се плаща от здравноосигурителните каси, т.е. призната е като ефикасен, безопасен и евтин метод за лечение. Това е алтернатива на операцията и пациенти, които не са подходящи за хирургична интервенция или се страхуват от нея, могат да се възползват от този щадящ начин на лечение", разяснява д-р Галили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай