Развръзка с опасните банкомати по морето, търговци са замесени

Преди да тръгнат на почивка, хората да проверят дали и къде има банкомати

Развръзка с опасните банкомати по морето, търговци са замесени | StandartNews.com

Сигналите, които виждаме, свидетелстват, че много българи са се опарили от независимо управлявани банкомати. Може да се окаже, че между 10 и 13% от изтеглената сума се удържа като такса, особено когато става дума за превалутиране. Това каза Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите“ в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

 

Тези банкомати са разположени по Черноморието, основно на юг, в близост до търговски обекти и плажни барове. В останалата част на страната се срещат по-рядко. Подобни банкомати съществуват по целия свят, като първият се появява още през 1994 г. в Унгария. Фирмата вече се разпростира на три континента и не е българска, обясни Габриела Руменова.

 

"Оказва се, че самите търговци могат да наемат такива банкомати и да ги поставят пред своите обекти. В онлайн пространството има освен оплаквания от пострадали туристи, и становища на различни общини, които по-скоро са против присъствието на тези банкомати. В крайна сметка тук регулаторът е БНБ, която се е произнесла по казуса с оглед на действащото законодателство. Нейното становище е, че не е открито нарушение, тъй като за да може такива банкомати да съществуват, не се изискват специални лицензи, стига, разбира се, те да не предоставят други платежни услуги. Освен това действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничение за размера на таксите в тези случаи“, поясни Руменова.

Банкоматите не са незаконни, но според нея информацията, която предоставят за таксите за услугите, очевидно не е достатъчна. "Очевидно, след като толкова много туристи са пострадали и се оплакват. Дори и да има информация колко ще струва това за потребителите преди завършването на операцията на тегленето, то явно не върши достатъчно добра работа, защото хората не обръщат внимание“, посочи Габриела Руменова.

Затова нейният съвет е преди да тръгнат на почивка, хората да проверят дали и къде в локацията, която ще посетят, има банкомати на тяхната банка и дали могат да се разплащат с карти на местата, които ще посещават, за да планират колко пари ще носят в брой. "По принцип две неща са важни – да има предварителна информация и потребителят да има избор, да не се принуждава да му се продава нещо, от което няма необходимост. Можем да помогнем за регулирането на пазара, просто трябва да бъдем информирани и активни“, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай