Индианец вдъхновява наш емигрант за роман

Индианец вдъхновява наш емигрант за роман | StandartNews.com

Симеон Гаспаров, който от 1997-а живее в Чикаго, стана по-познат в България с романа си "Врати от небеса или когато Джими Хендрикс беше българин", който излезе у нас през 2010 г. ("Сиела"). Журналистът и автор на стихосбирката "Театър на неабсурда" (1994 г.) си дойде за премиерата на новия си роман "Бизони край Дунава" ("Пергамент"), която ще бъде на 23 октомври от 17.30 ч в Американския център на Столична библиотека.

Оцеляла ли е и как изглежда обетованата земя в XXI век? На този въпрос се опитва да отговори романът на Гаспаров чрез съдбите на двамата главни герои - дете на социалистическа София от 80-те години на миналия век, емигрант в САЩ, и вожд на индианско племе, който срича български. "Идеята ми дойде от интервю, което правих с такъв индианец в моята работа за благотворителни организации. В книгата един в друг се оглеждат Чикаго, бежанските лагери и индианските резервати, рок музиката и митологията на коренните североамериканци, носталгията по детството и скепсисът на "порасналия" съвременен човек", разказва авторът.

Тази творба е за онази България, изправена на кръстопътя на промените на ХХ и драмата на едно обикновено българско семейство, станало неволна жертва на системата, която мнозина вече са забравили. Но също така е и книга за другата Америка - невидимата от лъскавите списания и реклами. Америката на индианските племена от резерватите, на потъналите в бедност и безпътност първи жители на тази земя, на хората от гетата на Чикаго и детските улични банди в тях. В този роман притча трагедията и комедията вървят успоредно.

Преди време, когато представих първия роман на Симеон Гаспаров, той сподели, че подготвя нов и ми обясни: "През 1999-а бях приет в Американския корпус, който работи за бедните. Всъщност аз затова навремето избрах и професията на журналиста - за да дам глас на тези, които искат да изкажат своята болка и да бъдат чути." С "Бизони край Дунава" авторът отново прави същото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай