Има и страхове, че ще им вземем хляба

Има и страхове, че ще им вземем хляба | StandartNews.com

Превозвачи се боят, че сме готови да работим повече за по-малко пари, казва посланикът ни Веселин Вълканов

- Господин посланик, как белгийците приемат факта, че от 1 януари българи и румънци свободно ще могат да работят в страната им?

- Не бих казал, че горят от желание и ентусиазъм да си отварят трудовия пазар и нямат резерви. Те обаче са коректни партньори. Белгия е коректна държава членка, която ще изпълни всичко, което се е договорила. Дадени са съответните указания за подготовка за отварянето на пазара на общините от министерствата на труда и на вътрешните работи. Всичко върви съобразно времевата рамка 1 януари 2014-а, когато ще отпаднат ограниченията за българските и румънските работници. Това обаче не означава, че белгийците скачат от радост и казват: "Ех, най-сетне, толкова ги чакахме". Отношението не е еднозначно.

- Не се ли страхуват белгийците, че страната им ще бъде залята от вълна чужденци, които евентуално биха били заплаха за работните места на местните?

- Лек страх и паника се усеща при шофьорите на камиони. Те си дават сметка, че вече влизат играчи, които са готови да работят за по-малко пари и по-дълги часове, което им подбива социалните придобивки. Това принуждава синдикатите да реагират. Част от собствениците на големите транспортни компании също се притесняват, тъй като могат да си загубят хляба. В момента някои от съседните страни са предвидили в закона си вратички, които позволяват да наемат работници от България и Румъния, без да нарушават местното и европейското законодателство. Това кара част от производството да се мести в Германия, защото им излиза по-изгодно. Не могат да ги подведат под отговорност, а могат само да ги укоряват, което не ги притеснява, тъй като са в рамките на закона.

- Какво ще се промени всъщност от 1 януари 2014-а за българските граждани?

- До момента се изискваше разрешение за работа, което се издаваше след административна процедура. По-лесно бе за работа, за която нямаше желаещи. На сайта на Министерството по труда пише: "За да работите в Белгия, трябва да имате валидно разрешение за работа. Това условие не се прилага към гражданите на държава членка на Европейското икономическо пространство, т.е. ЕС, плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, Швейцария". Написаното ще се прилага за българите от 1 януари, а това означава, че можеш да се ползваш от всички блага и всички защитни мерки, право на преквалификация - т.е. се приравняваш с пълноправните европейски граждани.

- Каква е реакцията на политиците?

- В разговорите си с белгийски министри се прокрадва притеснение от тяхна страна. Нито един от събеседниците ми обаче не поставя под съмнение отварянето на пазара. Имат притеснения, но те са разбираеми. Намираме се в състояние на криза, въпреки че Белгия добре се справя.

- Как си обяснявате истерията в Холандия и Великобритания?

- Живял съм дълго време във Великобритания и винаги ми е правило впечатление, че там има генетично заложено отрицание към Европейския съюз. Другата причина се състои вероятно във факта, че на Острова има повече българи, които създават съответно повече проблеми. Но като цяло мисля, че всичко се преувеличава и преиграва. В Холандия пък икономическата криза предостави плодородна почва за всякакви политически партии, които активно работят върху страховете на най-притеснената и нискообразованата част от обществото. Те просто смесват различни въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай