Събота,

Има ли риск от мощно земетресение у нас

От: Стандарт -
A
A
A

Няма опасност за България след близо 100-те труса, разлюлели вчера централната част на Гърция. Това обясни обясни сеизмологът Емил Ботев в ефира на NOVA.

Тези земетресенията не представляват сеизмичен риск за нашата страна - те не могат нито да активират огнищата в България, нито в близките до тях зони, тъй като се намираме на на над 200 км тях, допълни експертът.

През последните дни сеизмологичната актаивност в южната ни съседка е изключително динамична. Силен трус разтърси Лариса преди дни, земетресението е усетено на места и у нас. След него в Гърция продължават вторичните трусове. В четвъртък вечерта също имаше земетресение, което е било усетено по високите етажи от единични хора в района на Сандански.

„Сеизмичната активност зависи от свойствата на земната кора, която в случая е в континенталната част на Гърция. Очаква се земните трусове да продължат 2-3 месеца. Те ще се усещат от хората. Тази нощ най-малко десетина труса са усетени от хората в Централна Гърция”, обясни Ботев.

Според него във всички зони, известни у нас със силната си сеизмичност, напреженията са освободени в началото на миналия век. Като най-опасна сеизмологът определи североизточната зона край Шабла.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички