Има ли действащи мини у нас? Ключово изявление

Няма мини в акваторията на България

Има ли действащи мини у нас? Ключово изявление | StandartNews.com

До този момент в близката акватория на Черно море са открити три плаващи мини - в Босфора, на около 12 мили източно от нос Инеада, Турция, и на около 40 мили източно от Констанца, Румъния. Това заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на българските ВМС, цитиран от БНТ.

И трите мини са унищожени. Те са били от типа котвена малка мина с 20 кг. взривно вещество. Мините в Босфора и Инеада са били в бойно положение, а тази от акваторията на Румъния не е била в бойно положение.

"Наличието на тези три мини, за съжаление, показва, че войната ни засяга пряко в морската среда, но по отношение на безопасността на корабоплаването, мисля че се вземат всички мерки за предотвратяване на инциденти. Призоваваме всички, които плават в морето, ако забележат нещо съмнително, да подадат веднага сигнал. За риболовците рискът е по-малък, защото течението носи мините по-навътре." - заяви контраадмирал Михайлов.

Вчера българските военноморски сили са работили по два сигнала за плаващи мини в българска акватория - по първия сигнал се е оказало, че става въпрос за плаващи варели и кутии, а по втория сигнал не е открит плаващ обект.

Наблюдението на българската акватория продължава. Изпратен е кораб със специално подготвен екип на борда, готов да унищожава плаващи мини. Системата за наблюдение на ВМС работи успешно и периодично се извършват облитания, допълни контраадмирал Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай