Идват най-горещите дни

До сряда на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици

Идват най-горещите дни | StandartNews.com

От четвъртък до края на уикенда тази седмица термометрите ще са нажежени до 38-39 градуса. Предстои ни седмица и период в страната, през който температурите ще се повишат бързо и от ден на ден все на по-малко места ще има валежи, но те ще са отново с локален характер. Това обяснява в интервю за БТА главен асистент д-р Анастасия Стойчева, ръководител на Отдел "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Тя съобщи, че след сряда и по българското Черноморие ще стане много топло - над 30 градуса, като температурите ще са съчетани с високата влажност.

Но и в сряда на места в страната, главно в Източна България и в планините, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. По-съществени количества валежи се очакват отново в Североизточна България и след това - от четвъртък нататък, с температури от 33 до 38 градуса, а в петък - между 34 и 39 градуса, вероятността за валежи ще е много малка, прогнозира Стойчева.

В цялата страна ще е сухо. В самия край на седмицата температурите ще се нормализират.

Ако за предстоящите два-три дни температурите станат по-високи от обичайните за юни и времето ще е горещо, то с това понижение на температурите към неделя и понеделник, те ще са нормални за края на юни. В повечето райони ще са между 31 и 36 градуса или между 30 и 35 градуса. С това понижение на температурите ще има и краткотрайни следобедни валежи, които ще са придружени отново с гръмотевици. Много голяма е вероятността отново да има и градушки, но това са метеорологични явления, които са обект на по-близките прогнози, обясни Стойчева. Тя каза, че след този по-горещ период, който ни очаква и ще е първият с по-високи температури за това лято, ще има краткотрайно понижение на температурите. Това ще са обаче нормалните температури за края на юни и за началото на юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай