Идва краят на СПИН-а

Идва краят на СПИН-а | StandartNews.com

Женева. Краят на епидемията от СПИН по света е съвсем близо, заявиха от UNAIDS - световната програма за борба с болестта. Това е възможно благодарение на по-добрите медикаменти за лечение и превенция на опасния вирус, който причинява имунен дефицит, пише в годишния доклад на организацията.

С 50% са паднали случаите на новозаразени хора с болестта в 25 бедни и средно заможни страни. Половината от тях са в най-засегнатите райони като Африка. В някои от държавите с найвисоко разпространение на болестта новоинфектираните случаи са намалени значително в сравнение с 2001 - с 71% в Ботсвана, 68% в Намибия, 58% в Замбия, 50% в Зимбабве, 41% в Южна африка.

Благодарение на усилията да се спре болестта, е овладяно нарастването на случаите на ХИВ, заяви UNAIDS.

Около 34 милиона в света живеят с ХИВ в края на 2011 г., съобщи Ройтерс. Случаите на смърт от болестта обаче са намалели на 1.7 милиона през миналата година от 2.3 милиона през 2005 г. и 1.8 млн. през 2010 г.

По целия свят пада и броя на хората, които се заразяват по кръвен или полов път от болестта. 2.5 млн. са новите случаи на заразени с вируса през миналата година, което е с 20% по-малко, отколкото през 2010 г., отчитат от UNAIDS.

Въпреки това организацията смята, че има още много, което трябва да се направи, за да се ограничи още повече болестта.

6.8 милиона, които имат нужда от антивирусна терапия по света, не я получават. Допълнително 4 милиона двойки, в които единият от партньорите е носител на вируса ще могат да предпазят благодарение на лечението половинката си. От 34 милиона носители на болестта, половината не знаят, че са заразени с вируса. Трябва да се подобри още лечението и да се ограничи заразяването на други хора. За ограничаването на СПИН се харчат и все повече пари, показва докладът. През 2011 г. са дадени 16.8 млрд. долара, а през 2015 г. ще са нужни между 22-24 млрд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай