Идва ли Ковид по морето! Горещо от Витанов

За какво предупреди професорът

Идва ли Ковид по морето! Горещо от Витанов | StandartNews.com

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията и войната в Украйна към 24 юни 2022 година. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за пандемията и войната за 24 юни 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е около 41.71 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.

Оттам нататък – писах ви, че може да издържи още 30 дни, но при едно условие – ДА НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТВЪН. Обаче вносът си тече и се очаква да се засили.

Какъв ни е късметът?

1. За разлика от западна Европа тук угасихме дифузното разпространение преди да махнем мерките.

2. Вече три месеца ефектът от това мъдро действие още се усеща. Вирусът не може да запали дифузното разпространение и заболеваемостта все още е ниска.

3. Поради това ниско ниво, ще има вълна, но тя не се очаква да е много висока. Числа все още няма да пиша, защото знаете – юрдеците, йордеците и маршал-рецензентите от Ганковото кафене само това чакат, за да подхванат отново да учат карпатските мечки на рев.

Насилваме ли си обаче късмета? Отговорът е - ДА. Вместо да пазим „Синьо лято“ и да си караме кефа, ние го подлагаме на изпитания. Очаквах ли това – ДА. Затова ви писах, че „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до 15 юли, а след това още 30 дни – АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТ ЧУЖБИНА. ВНАСЯ НИ СЕ ДОСТА ОТ ЧУЖБИНА.

Пиша си аз – пазете „Синьо лято“, но си знам какво ще стане. Ако ви го напиша, юрдешко – рецензентският рев ще почне. Така, че сещайте се сами. И се пазете.

Базовото репродуктивно число - днес е 0.95.

Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Очакванията са полека да се движим в посока повишаване на заболеваемостта. Тъй, че, да се радваме, докато всичко е в зелената зона.

С ДВЕ ДУМИ

1. ИДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА

2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ.

3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.

4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай