Идея: Щедър бонус от държавата за нова кола

Предложението е на Асоциацията на автомобилните производители

Идея: Щедър бонус от държавата за нова кола | StandartNews.com

Държавата да осигурява до 10 хил. лв. на хората, които искат да си купят нова кола. Предложението е на Асоциацията на автомобилните производители. Сега по пътищата у нас се движат близо 1 700 000 коли на възраст над 20 години. Това е с малко над 8% повече в сравнение с миналата година.

„Затова ние предложихме програма за скрапинг, тоест връщане на стари автомобили над 15 години, които следва да бъдат рециклирани,а държавата да осигури възможност, в зависимост от екологичната категория на автомобила, от 5 до 10 хил. лв. бонус”, обясни председателят на Асоциацията Храбрин Иванчев пред Нова тв.

От асоциацията изчисляват, че около 10 хиляди души могат да се възползват от това. А държавата имала няколко варианта, за да осигури финансирането. „Единият е тази програма за възстановяване, която в момента предстои да бъде приета от Европейския съюз.  Другата програма е свързана със зелената сделка.”, каза Иванчев.

От Асоциацията на автомобилните производители предлагат още регистрацията на новите коли да става онлайн. Мярката е част от антикризисните мерки по време на пандемия. Идеята се посрещна противоречиво от водачите. Създаването на единен регистър на автомобилите у нас също е сред предложенията на Асоциацията на автомобилните производители.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай