И протеиновите блокчета не са това, което бяха. Как ни заблуждават

Днес милиони българи консумират така наречените протеинови барчета

И протеиновите блокчета не са това, което бяха. Как ни заблуждават | StandartNews.com

Храната на космонавтите. Пригодена за условия на безтегловност в тесни пространства. Днес милиони българи консумират така наречените протеинови барчета. Продават се на всеки ъгъл и би трябвало да бъдат нещо бързо, здравословно и засищащо. Но властите установяват, че не винаги е така. Конкретно в тази марка протеинови десерти контролните органи засичат много повече захар, отколкото пише на етикета.

"Има такива, които до 10 пъти се разминават, има такива с до 10-20%", казва Игнат Арсенов, главен директор на дирекция “контрол на пазара” към КЗП.

„Обявеното съдържание на захар е 4.2%, налично вътре е близо 30 грама. В случая имаме лъжа“, коментира юристът Методи Лалов.

Това подвеждане на потребителя може да доведе до фатални последствия, особено, ако може да приема определено количество захар.

"Абсолютно рисково е за здравето на диабетика, за повишаване на неговите стойности, на нивата му за кръвната му захар", казва проф. Донка Байкова, диетолог. 

Проверка на Euronews България показва, че тези протеинови барове са масово разпространени. Още в първия магазин, в който влязохме, го намерихме на цена от 5 лева и 30 стотинки.

Не всички потребители могат да си позволят парите и времето да отидат в лаборатория, за да тестват продуктите. Диетолози предупреждават, че колкото по-малко съставки съдържа един продукт - като оцветители, консерванти и изкуствени подсладители, толкова е по-здравословен.

„Ако това барче наистина е много захарно, много сладко, ако след него ми се пие вода - естествено това са повече захари“, посочи проф. Байкова.

А за хората като Живко, които ежедневно са във фитнеса, това може да забави резултатите, които искат да постигнат.„Това, което сме направили е да ангажираме отговорността на търговците, които предлагат съответните продукти. Тоест това е магазина, който ги предлага и на производителя, който ги предлага онлайн“, коментира Игнат Арсенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай