Хората харесват БСП повече от преди

Хората харесват  БСП повече от преди | StandartNews.com

Изследвания показват, че има плавен ръст на доверието към партията

Позволихме в известен смисъл и дясното да проникне в лявото, казва Борис Иванов

Градусът в БСП започва плавно да се повишава с наближаването на Конгреса на партията. Предстои Столетницата да обнови програма, приоритетите и целите си. За подготовката на Конгреса и важните задачи преди него потърсихме Борис Иванов от БСП. Той е юрист, началник на кабинета на председателя на Националния съвет на БСП.

- Мерките не минават без вътрешна съпротива
- Няма корпоративно начинание, което да е по-убедително от идеята за социалната държава
- Десните се упражняваха от сутрин до вечер да обясняват колко е ненужна оградата по границата

- Г-н Иванов, през 2014 г. за председател на БСП бе избран Михаил Миков. Какво се промени в БСП и извън нея и каква е оценката ви за изминалия период?

- Промениха се много неща. Знаете, БСП не е лидерска, а идейна партия. Важни са личностите, но по-важни са идеите на партията. БСП преустанови социаллибералните експерименти и започна връщане към левите идеи. Българите имат нужда от левица, която да отстоява техните интереси чрез ясна алтернатива на дясното управление. Това не е въпрос за самосъхранение, а национално отговорно поведение на втората политическа сила в най-бедната страна на ЕС. Предприехме и мерки за организационно укрепване на партията ни с ясни правила за носенето на отговорност, електронно членство за по-добра отчетност на количествения и качествен състав, укрепване и възстановяване на партийни организации в редица населени места, подмладяване на всички равнища. Мерките не минават без вътрешна съпротива. Но те не са насочени срещу някого, а целят единствено засилване на партията и възстановяване на доверието в нея. Аз съм оптимист, че партията е на прав път.

- Предстои и конгрес. Какви са очакванията и какви са въпросите, които ще бъдат поставени на него?

- Конгресът трябва да обсъди политиките, които определят БСП като основната алтернатива за бъдещото развитие на партията и страната. Очаквам да разискваме върху политическия ни курс и дали има алтернативи, които да дадат по-добра средносрочна и дългосрочна перспектива за развитие на партията. Иска ми се тази дискусия да бъде за лявата, социалистическата политика, а не за някакви лични амбиции. Това подхожда на една 125-годишна партия. Вярвам, че конгресът ще очертае разликата между истинските партии, каквато е БСП, и политическите проекти, които идват и изчезват за няколко години. Убеден съм, че конгресът ще даде хоризонт на БСП като лява, социалистическа партия, предлагаща решения за хората и защита от корпоративните и неполитическите интереси.

- Като опозиция БСП и водената от нея коалиция излизат с алтернативи по редица политики - социална, данъчна, демографска, здравна, образователна. Очаквате ли конгресът да оформи тези алтернативи в цялостна визия за управлението и развитието на България?

- Ако преди година и половина не бяхме се върнали към левите ценности, днес БСП щеше да е по-слаба и трудно разпознаваема като опозиция. Сега политиките, които предлагаме като алтернатива на дясното, станаха по-осмислени, последователни и разбираеми. Всичките ни действия - и в Народното събрание, и извън него - имат очертанията на последователна и пълноценна лява политика в интерес на мнозинството български граждани.
От срещите с наши членове и симпатизанти знам, че хората одобряват тази линия на поведение и сега харесват БСП повече от преди. Всъщност и социологическите изследвания от последните месеци сочат плавен ръст на доверието към нас. Надявам делегатите на конгреса да пренесат това настроение и на заседанието през май и да въплътят в съответен политически документ - платформа - целите, принципите и ценностите, от които ще продължи да се ръководи партията ни в следващите години. Партията има нужда от актуализирана политическа платформа, която да отрази спецификите и предизвикателствата на днешния ден. Платформата не е формалност, особено за левите партии. По това ние се отличаваме от партиите проекти.

- Наскоро в свое интервю Добромир Гущеров определи БСП като партия в сложна ситуация, защото години наред тя е функционирала като най-дясната партия у нас. Как бихте коментирали това изказване?

- Не е функционирала като "най-дясната партия", но е ясно, че БСП допусна да стане пряк участник в реализацията на някои десни решения. Допуснахме и усещането за наличие на зависимости от частен и корпоративен характер. Позволихме в известен смисъл и дясното да проникне в лявото. Но не като приеме принципите и ценностите ни, а като механично се присъедини към партията. И до днес има наши членове на ръководни позиции, които по същество са хора с дясно мислене. Оказа се обаче, че от размиването на границата между ляво и дясно, типично за годините на прехода, интерес има само дясното, но не и лявото. Независимо от нашите успехи в редица сфери, когато сме участвали в управлението, тези наши грешки продължават да ни тежат в отношенията с избирателите ни. И ситуацията е действително трудна, защото да печелиш едновременно доверие навън и да връщаш доверие сред своите избиратели е сложна задача. Разбира се, тя има решение за тези, които знаят и умеят да решават сложни задачи с много неизвестни.

- Съществуват мнения, че по високите етажи на БСП средата е благоприятна най-вече за развитието на бизнес. Пример за това са редица знакови кадри на партията. Какво е вашето мнение? Политиката, каузата, вярващите хора или бизнес интереси движат БСП?

- Това не може да е въпрос само за БСП. Това е процес, който се развива в повечето партии у нас, и това е тревожното. И в БСП, и в другите партии сигурно има хора, които гледат на политиката като на бизнес занимание. С поведението си те може и да допринасят за собственото си благополучие, но рушат доверието на хората в политическата система и партиите. Tова не бива да се толерира, защото поставя под въпрос бъдещето на демокрацията въобще. Онова, което поставя БСП в по-добро положение спрямо останалите, е идейният й характер. Дори да има такива хора в партията ни, сега, с политиката, която правим, те ще се чувстват по-неудобно. Защото няма бизнес идея или проект, които да са по-силни от идеите за солидарност, справедливост и свобода. Няма корпоративно начинание, което да е по-убедително от идеята за социалната държава, върховенството на закона и демокрацията. И колкото по-изчистен е профилът на левицата, толкова по-трудно ще намирате основание за подобни въпроси към нас.

- Как бихте коментирали новосформираната партия ДОСТ, както и политическия проект на г-н Кадиев - "Нормална държава"?

- Засега не е ясно каква идеология стои в основата на проектите на Местан и Кадиев и въобще - има ли идеология, лява или дясна е тя, или това са поредните партии проекти от лидерски тип. Докато те се идентифицират само с имената на създателите си, без ясни идеологически и политически послания, те не могат да бъдат анализирани като партии, полезни за утвърждаването на многопартийната демокрация у нас.

- Бежанската криза се задълбочава. Виждате ли вероятност събитията от последните дни, които се развиват на границата между Македония и Гърция, да имат своя аналог на българските граници?

- Виждам, че правителството бездейства, докато харчи парите на българските данъкоплатци и се страхува да поиска повече солидарност от ЕС. Липсата на ясна национална позиция по въпроса не е в интерес на българите. Вече няколко пъти искахме от правителството да се произнесе категорично по въпросите, които тревожат всички. И още чакаме. А междувременно охраняваме за наша сметка 1300 км външна за ЕС граница по шенгенски стандарти, но не ползваме предимствата на Шенген и не искаме компенсации от Европа. Когато преди две години започнахме да строим ограда по южната ни граница, десните се упражняваха от сутрин до вечер да обясняват колко е ненужна и колко е скъпа. А днес същите тези строят оградата на четири-петкратно по-висока цена и с подозрително бавни темпове. Няма политика за бежанците, не се извършва подбор на качествения им състав, не се контролира произходът им. Но пък се намери начин да се печели добре - наскоро стана ясно, че за изхранването на бежанци се купува храна на завишени цени и без обществени поръчки. Или някой има интерес от това положение, или някой няма представа как да защити националния интерес и националната сигурност. А това е много опасно за хората от най-бедната страна в ЕС, когато съвсем наблизо - в Гърция, Турция, Македония - хиляди бежанци чакат в своя поход към Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай