Хакнали "Сони" през зомбиран БГ компютър

Хакнали "Сони" през зомбиран БГ компютър | StandartNews.com

Пхенян плаши САЩ с удари, Обама се закани да ги върне в черния списък на тероризма
Изпращат заразената машина на ФБР в САЩ, няма санкции за собственика й

Тайните на Агент 007 бяха разкрити чрез кибератака от няколко сървъра, един от които се оказа базиран в София. Той е локализиран и иззет в рамките на разследване, водено от щатското ФБР. Това съобщиха за "Стандарт", източници, свързани с националната сигурност. Компютърът най-вероятно ще бъде транспортиран в САЩ, за да бъде изследван механизмът на проникването. Собственикът му у нас няма да понесе наказателна отговорност, защото PC-то на практика е било "зомбиран" и е започнало да "играе" на страната на хакерите, без никой у нас да знае за това.

"Сървърът просто е бил "пробит", в него е проникнал зловреден софтуеър и е станал част от т. нар. "ботнет". На по-късен етап от този сървър е изпратен "малуер" - зловреден софтуер, с който са атакувани сървърите на кинокомпанията "Сони пикчърс", обясни вчера пред "Стандарт" експерт по информационни технологии.

След безпрецедентната атаката срещу "Сони Пикчърс" на 24 ноември в Мрежата изтекоха личните данни на повече от 45 000 души от компанията, както и 32 000 имейла от висши служители. Така "изтече" и сценарият на новия филм за Джеймс Бонд, както и информацията, че следващият актьор, който ще влезе в кожата на

Агент 007 най-вероятно ще е чернокож

Споменава се и името на Идрис Елба, който трябва да наследи Даниел Крейг. Хакерите пуснаха и 5 филма, които още нямаха премиера по екраните в света. Щетите от атаката срещу компютрите на "Сони Пикчърс" са над $500 млн., според изчисления на фирмата за IT-сигурност "Си Си Пи Блу". Отговорност за нея поема организацията Guardians of Peace (G.O.P.). Поводът - че "Сони Пикчърс" засне и планираше да пусне на 25 декември световната премиера на лентата "Убийствено интервю". Комедията разказва за хипотетичен заговор на ЦРУ за ликвидирането на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. САЩ обвиняват Пхенян за кибератаката, прераснала в заплаха за терористични удари срещу US киносалони, която принуди филмовото студио да отмени премиерата на "Убийствено интервю". A президентът Барак Обама заплаши Северна Корея с ответни мерки. Много експерти обаче, се съмняват, че някой в Северна Корея има потенциала да организира толкова перфектно планирана и проведена компютърна атака. Освен това изразът "Guardians of Peace" се споменава в реч на бившия американски президент Ричард Никсън, за да опише Южна Корея.

Лидерите на Северна Корея декларираха официално, че не са замесени в хакерската атака срещу "Сони пикчърс". Пхенян дори заплаши САЩ с удари и

заяви, че Обама постъпва безразсъдно

разпространявайки слухове за организирана от тях кибератака. Като евентуални цели са посочени Белият дом и Пентагонът, но и цялата територия на Щатите, "този развъдник на тероризъм". КНДР заяви още, че знае как да докаже, че няма нищо общо с хакерската атака и предложи съвместно разследване със САЩ. Технически обаче двете страни са в състояние на война. Комисията по национална отбрана, оглавявана от самия Ким, предупреди при това, че 1,2-милионната армия на КНДР е готова да използва всякакви видове военни действия срещу САЩ. Обама пък заяви, че обмисля дали да върне КНДР в списъка на страни, подкрепящи тероризма.

В същото време Националният център за действие при инциденти в информационната сигурност на САЩ публикува предупредителен бюлетин, описващ малуера, с който са били атакувани системите на "Сони Пикчърс".

Използвано е сложно кибер оръжие

с 5 компонента. "Червеят успява да се разпространи в засегнатите мрежи посредством компремитаране на мрежовата инфраструктура чрез brute-force атака, насочена към авторизационните системи, след което се свързва с командни сървъри, разположени в различни точки на планетата. Това са били системи, чието проследяване показва, че България, Тайланд, Италия, Боливия, Сингапур, Полша и САЩ, обясняват US експертите.
От "Сони Пикчърс" все пак заявиха, че ще разпространяват филма. Компанията само отложи премиерата, заяви адвокатът на корпорацията Дейвид Бойез пред Ен Би Си. Той уточни, че засега не е ясно на какъв носител ще излезе "Убийствено интервю", но увери, че това ще се случи със сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай