Гурбетчиите на родния футбол

Гурбетчиите на родния футбол | StandartNews.com

В последно време доста български футболисти, които преди години за заминали в чужбина да търсят късмета си, но по една или друга причина не са го намерили, си идват у нас. Първо, за да играят отново редовно на професионално ниво. Второ, ако могат да вдигнат нивото на родния шампионат. Трето и най-важно, ако могат отново да излязат навън. Това лято имаше истински бум на такива футболисти. Най-известните три имена, които си дойдоха са Илиян Мицански, Станислав Манолев и Валери Домовчийски. Все играчи, които са били част от националния отбор и най-различни силни клубове в чужбина. За тяхно съжаление кариерите им се развиха така, че явно никой не ги иска зад граница. За това Мицански подписа с "Левски", Манолев с "ЦСКА-София", а Домовчийски със "Славия". Но кои всъщност за тези футболисти, които на хартия са наистина качествени, но по една или друга причина не успяха да пробият истински в големия футбол. Новият централен нападател на "Левски" Илиан Мицански

рита в цели 10 отбор извън България

след като напусна "Пирин" през 2005 година. Санданчанинът игра за полските "Амика", "Лех", "Корона", "Одра" и "Заглембе". После отиде малко на запад - Германия, където си пробва късмета в "Кайзерслаутерн", "Франкфурт", "Инголщад" и "Карлсруе". За последно Мицански рита далеч на Изток в Южна Корея, носейки фланелката на "Сувон Блууингс". Тъй като се контузи тежко Илиян трябваше да напусне отбора. "За съжаление и за мен, и за клуба нещата не се развиха добре. Аз лично имах желание да продължа да играя в Азия, дали в Корея или в Китай, няма значение. Отношението им към мен беше страхотно. Моето желание беше да се оперирам през февруари, за да мога да се възстановя за новия сезон. Другият вариант беше да стоя четири месеца в "Сувон" и да се лекувам. Това обаче не беше добре за нито една от двете страни, защото те имат квота от трима чужденци и аз щях да заемам едно от местата, без да играя", казва Мицански. Иначе той е много доволен най-вече от предстоя си в Южна Корея. "Храната е по-различна, но хората се грижат за мен.

На лагерите в Корея се поръчваше европейска кухня

Имах преводач и други допълнителни неща, които ме удовлетворяваха", разкрива още той.
Станислав Манолев пък ще търси връщане на формата и доверието на "Армията". Десният защитник също смени доста отбори в чужбина. След като излезе от "Литекс" през 2009 г., юношата на "Пирин" рита в холандския ПСВ, английския "Фулъм", както и руските "Кубан" и "Динамо" (Москва). Въпреки в квалификационния цикъл за Мондиал 2014 Манолев бе основната фигура в националния отбор, той така и не играеше редовно на клубно. И след години мъки Манолев най-накрая се прибра у дома. И отново ще се опита да блесне при Гриша Ганчев, но този път на "Армията". Иначе извън футбола Манолев е голям любител на животните. Като деца с брат му Николай отглеждали в апартамента в Благоевград немската овчарка Лиза, но за съжаление тя била блъсната от кола. След това си взели поредното куче и така в дома им никога не оставали без четириног любимец. Преди години пък бившата приятелка на Станислав Грета му подарила померана Лекси.
Манолев бил и виртуоз в кухнята. Обичал традиционните български пълнени чушки, мусака. Често звънял по телефона на майка си Василка, за да иска съвети нея.
Валери Домовчийски също видя свят и пообиколи тук там. Бившият голаджия на "Левски". Зад граница той рита в "Херта, "Дуисбург" и гръцкия "Левадиакос". За разлика от Мицански и Манолев, Домо вече веднъж се връща в нашето първенство. Тогава той рита в "Ботев", "Черно море" и отново на "Герена". Иначе Валери расте в семейство на бизнесмени. Родителите му държат верига от заведения. Домовчийски не може да се оплаче, че е имал тежко детство - нищо не му е липсвало. Възхитен от успехите на българския национален отбор в САЩ '94, Домовчийски започва да се интересува от футбол и да мечтае да рита редом до Стоичков, Балъков, Костадинов.

Валери има репутацията на силно религиозен човек

Като повечето жители на Раковски той е ревностен католик. Докато живее в родния си град, редовно ходи на църква, не е пропускал неделна литургия. Винаги е твърдял, че за него има един отбор и един футболист - "Реал" М и Зидан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай