Готвим падане на банковата тайна

Готвим падане на банковата тайна | StandartNews.com

Председателят на комисията за КТБ в парламента Десислава Атанасова коментира пред "Стандарт" какво са свършили с колегите й до момента и какви законови предложения смятат да внесат.

Надзорниците на Корпоративна са вършили нехайно работата си, казва Десислава Атанасова

- Г-жо Атанасова, постигнат ли е вече политически консенсус за разкриването на имената на вложителите с преференциални договори в КТБ, които по-късно са предоговорени?

- Този въпрос бе обсъждан и в комисията. Колеги дори предложиха това да е тема, по която да се обединим и това да бъде законодателно предложение на нашата комисия. Има известен период, в който всички членове на парламентарни групи следва да запознаят ръководствата си с това намерение и на следващото ни заседание, което ще се проведе във вторник, да имаме ясна и категорична позиция, за да започнем и работата по подобни законодателни текстове. И в момента, при различни хипотези, в член 62 на Закона за кредитните институции, съществува възможност, при искане от определени групи длъжностни лица и институции, банковата тайна да бъде свалена с решение на съда. В конкретния случай коментарът е по отношение на този определен брой договори, аз не мога да съм сигурна дали са хиляда, повече или по-малко, и са с преференциални условия - именно за тях да бъде разкрита банковата тайна. Лично не мога все още да се ангажирам, че парламентът със сигурност ще приеме нещо подобно. Но в сряда в пленарна зала по време на блицконтрола премиерът Бойко Борисов заяви, че стои зад това да бъде разкрита и да стане публично ясна цялата информация около КТБ, включително и информацията за тези преференциални договори. Което за мен означава, че в ГЕРБ има политическа воля и желание това да се случи.

- От думите на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова стана ясно, че подуправителят на БНБ Нели Кордовска е разписвала въпросните предоговаряния на депозити. Ще носи ли тя отговорност?

- Прокуратурата от вчера работи по указания, които са дадени от БНБ към квесторите, както и от квесторите към въпросната работна група, която е била сформирана от тях по отношение на всички преференциални договори, както и действията на самите квестори, които предстоят да бъдат изяснени. Смятам, че най-добре е в този момент да оставим Софийска градска прокуратура да изясни по категоричен и безспорен начин кой какви указания е давал, кой ги е спазвал и кой не. Най-добре подобен коментар относно вина и виновност на друго лице, било то зам.-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките или подуправител на БНБ, в момента да не даваме. Държавният обвинител е българската прокуратура и тя предприема всички действия, за да защити държавния интерес.

- Стана ясно в сряда, че ще бъде наета фирма за разкриване и проследяване на паричните потоци от КТБ. Може ли да разкажете колко време ще работи тя и каква е успеваемостта в такива случаи, колко пари могат да бъдат върнати?

- За съжаление не разполагам с повече от информацията, която бе публично оповестена от премиера, а именно, че тази фирма ще бъде избрана, след като бъдат поканени няколко от Фонда за гарантиране на вземанията. Председателят на фонда - г-н Миленков, и министърът на финансите са хората, които са най-добре запознати с детайлите по наемането на една такава международна компания. Уверенията, които министър-председателят даде пред Народното събрание, са, че до 30 май ще има сключен договор и фирмата ще започне своята работа. В най-новата история при подобни финансови проблеми, фалити и кризи са наемани такива фирми - предимно европейски. Сещам се например за кризата в Португалия, в Гърция имаше подобни проблеми. И там тяхната работа е давала резултат. Когато има сключен договор, ще се знаят много повече неща коя е фирмата, къде е работила, с кого и за това колко от масата на несъстоятелност е била върната след нейната намеса.

- Комисията, на която сте председател, имаше за задача да установи кои институции са отговорни за допускането на фалита на КТБ. Можете ли вече да кажете кои са те и какво не са направили?

- След месец изтича срокът за работа на комисията. Ние в своя доклад, който ще представим пред Народното събрание за приемане, ще опишем всички документи, данни, доказателства и от изслушванията, които сме провели. По безспорен и категоричен начин се установи, че институциите, които са имали ангажимент за надзор над финансовата и банковата стабилност, са вършили формално работата си, да не кажа абсолютно нехайно. По безспорен начин се установи, че има връзка между одиторите, които са правили одити на КТБ, и мажоритарния й собственик. За всички е ясно, че е имало и неформални отношения между гуверньора на БНБ и мажоритарния собственик. За нас е наистина ясен фактът, че всички държавни институции, които са имали ангажимент към това да осигурят финансовата и банковата стабилност на държавата, не са изпълнили в цялост своите ангажименти. И неслучайно вече има привлечени обвиняеми с повдигнати обвинения - това са подуправители на БНБ, одитори от KPMG, членове на Управителния съвет на КТБ. Все имена, които вече са ясни на обществото. Но нашата работа ще бъде много по-ценна с предложенията, които ще направим за законодателни промени, а именно като промяна на серия от закони - Закона за кредитните институции, вероятно в Закона за БНБ, в Закона за гарантиране на влоговете в банките, вероятно в Закона за Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори. Мисля, че след като се представи докладът, ще се обсъждат тези законодателни предложения и се надявам те да бъдат повод за недопускане на бъдещи подобни събития.

- Може ли да разкриете част от промените или поне към какво ще бъдат насочени?

- Тези промени все още не са съгласувани между политическите групи и са в съвсем суров вид. Те са породени от всичко, с което се запознаваме като проблематика по отношение на случая "КТБ". Може би след около две седмици, когато бъде завършен напълно докладът на комисията, ще пристъпим към изготвяне на тези промени и ще ги предоставим на медиите.

- Имаше призив от страна на вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева да се направи всичко възможно подобни случаи повече да не се повтарят. Вие можете ли дадете такива гаранции?

- С прекалено голяма отговорност ще ме натоварите, ако в лично качество декларирам, че няма да има подобни случаи. В този контекст ние, като комисия и парламентаристи, ще направим всичко възможно, за да избегнем занапред подобни събития. Това е прецедент в най-новата ни история, свързана с банковите институции, след 1996 г. Никой не е смятал, че ще има отново повод за подобни коментари. Надявам се това да остане последното такова събитие.

- Заговори се за кандидатури за управител на БНБ, можете ли да кажете има ли политическо съгласие кой да е новият гуверньор?

- Управителят на БНБ не е подал все още своята оставка въпреки многократните призиви. Неговият мандат изтича през октомври. Предстои процедура по избор на нов. Парламентарните групи трябва да се запознаят с кандидатурите. Най-добре е да не коментираме имена и професионални качества, защото все още е рано и няма нито една обявена номинация. Надявам се човекът, който ще изберем, да има не само високи професионални качества, достатъчен опит и биография, но да има и различна морална и ценностна система.

- Появи се писмо, уж от Цветан Василев, което после той отхвърли, в което има списъци с негови посетители. Как бихте го коментирали и ще го разгледате ли в комисията?

- Видях писмото, не знам кой е неговият автор. След като соченият за такъв е отрекъл да има нещо общо с оповестяването на тези имена, не знам дали си заслужава да се коментира. Моето име в това писмо го няма. Никога не съм се срещала с г-н Василев през целия период, в който съм се занимавала с политика, а и преди това. С чиста съвест мога да си изпълнявам ангажиментите пред избирателите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай