Четвъртък,

Гоним европейците по доходи, гоним ги и по пенсии

От: Редактори, сн. БГНЕС -
A
A
A

„България трябва да провежда догонваща политика. По отношение на пенсионната система нещата в България са установени по начин, който зависи от осигурителния принос. Когато стигнем доходите на другите европейци, тогава можем да очакваме техните пенсии“, заяви в интервю за БНР д-р Хасан Адемов, председател на социалната комисия в парламента и депутат от ДПС.

Според него или трябва да се увеличат данъците, или трябва да се вземат заеми, друг начин за попълване на необходимия ресурс за пенсионното осигуряване не е измислен. А иначе от днес у нас пенсиите се увеличават с 5,7%.

Адемов поясни, че устойчивостта на пенсионната система зависи от регулярни приходи в приходната част, за да може да се разчита и на разходите, които очакват всички български пенсионери и тези, които работят в момента.

„Въпросът е дали социалната система в лицето на общественото осигуряване може да реши всички проблеми на хората в неравностойно положение, хората с нисък размер на пенсиите. Дали пенсионната система е тази, която е призвана да решава всички тези проблеми. В държавата има и друга система, която се нарича социално подпомагане. Пенсионната система е математически модел, базиран на приходи и разходи“, каза още Адемов.

„Проблемът е в това, че във формулата за изчисляване на размера на пенсията има един много важен показател, който се нарича „среден осигурителен доход“ за страната през последните 12 месеца. Всяка година всеки месец този среден осигурителен доход расте и оттук идва разликата в размера на пенсиите на тези, които се пенсионират сега, и тези, които са се пенсионирали преди 10 години. За да може да бъде преодоляна тази разлика, съществува инструментът „преизчисляване“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички