Голяма задушница е! Какво не трябва да правим

Посещават се гробовете на починали близки

Голяма задушница е! Какво не трябва да правим | StandartNews.com

Голяма задушница е! Известна е още и като Месопустна задушница или Задушница преди Великия пост. Това е първата от трите големи задушници през годината.

Всяка година е на различна дата, винаги в края на февруари или началото на март, като се определя според Великденските пости – Месопустната задушница е в съботата точно една седмица преди началото на Великденския пост.

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя “коливо” – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за успокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

На голяма задушница се раздава помен за близките. Но е погрешно да се оставя храна на гроба на покойника. Тя няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай