Гешев: Защитата на Цв. Василев - удавник за сламка

Не се страхуваме от процеса за КТБ по същество, имаме доказателства, каза зам.-главният прокурор

Гешев: Защитата на Цв. Василев - удавник за сламка | StandartNews.com

Защитниците на банкера - беглец Цветан Василев, подсъдим за аферата на века - източването на КТБ, вероятно разчитат делото да се реши с някакви извънправни способи, като смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица - нещо да се промени. Това коментира пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев. "Удавник за сламка се хваща", обобщи той. Според него адвокатите на Цветан Василев нямат шанс на база на събраните доказателства, затова чакат някакво случайно събитие.

"Българската прокуратура не се страхува от процеса за КТБ по същество, не се притесняваме от доказателствата, които сме събрали в досъдебната фаза, не се страхуваме от експертизите, от работата си", категоричен бе Иван Гешев. И допълни: "Ако това беше така, ако имаше някакви проблеми, защитата и подсъдимите щяха да искат спешно процесът да тръгне. А те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето".

На въпрос дали прокуратурата се притеснява, че Цветан Василев все още е извън страната, Гешев отговори: "Защо да ни притеснява, има задочна процедура. Надявам се до приключване на процеса на първа инстанция и в Сърбия да е приключила екстрадиционната процедурата". Запитан защо тя се бави заместник-главният прокурор отговори: "Не знам какви са проблемите, но не са юридически.".

Иван Гешев коментира и промените в НПК, с които четенето с дни на пълния обвинителен акт по дадено дело в съдебна зала отпадна. Именно това забавяше старта по същество на делото КТБ.
"Четенето на обвинителния акт, което беше стара редакция в Наказателно-процесуалния кодекс, не съществува в нито една страна в Европейския съюз. Никъде това, което беше до момента, което започна като комедия и беше на път да стане фарс - да се четат хиляди страници, не може да се случи", каза Гешев. И обобщи: "Точно заради това българските граждани имат това чувство за несправедливост, че нищо не се случва".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай