ГЕРБ заложи на партийната логика, а не на рейтингите

ГЕРБ заложи на партийната логика, а не на рейтингите | StandartNews.com

Няма голяма изненада в решението г-жа Цецка Цачева да бъде кандидатурата на ГЕРБ за президент. Тя е председател на Народното събрание и е нормално човек на такъв пост да стане държавен глава. Това е логично в една нормална държава и в стандартна политическа ситуация. Ситуацията в държавата ни обаче е далеч от нормалната и тук обикновено за такъв пост се търсят рейтингови играчи. Както постъпи ГЕРБ предишния път с номинацията на Росен Плевнелиев за президент. Тогава той беше един от най-рейтинговите играчи. В тази връзка огромна е разликата между кандидатурите, които издигна ГЕРБ. Измежду всичките Цецка Цачева беше най-ниско рейтинговата. Йорданка Фандъкова беше безспорният най-успешен вариант. Кметът на София е от двамата политици в България, които имат положителен рейтинг. Когато попитате хората за двете с да или не - повече от половината ще ви кажат за тях "да". Другият такъв политик е Кристалина Георгиева. След тях бих наредил самия Бойко Борисов, който би мобилизирал по безспорен начин електората на ГЕРБ. После идва ред на г-н Томислав Дончев и едва след това г-жа Цецка Цачева. Не забравяйте, че тя носи негатива на факта, че парламентът в България е една от най-неодобряваните институции. И това прави г-жа Цачева един неособено лесен вариант, една не безспорна кандидатура. Г-н Димитър Николов също би бил един добър вариант за президент, но за 30% от българите той е неразпознаваем.

Всичко това ме кара да мисля, че ГЕРБ явно много добре са пресметнали рисковете. Вярно е, че г-жа Цачева не е толкова безапелационна кандидатура колкото Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов. Но да видим какво направи ГЕРБ. Първо, пътят им изглежда разчистен - вляво има здраво одребняване, пречи се на г-н Румен Радев да събере целия опозиционен вот. Второ, имаме една силна кандидатура като г-н Красимир Каракачанов, който също е конкурент за балотаж. Трето, имаме един асистемен играч като Веселин Марешки, който е непознаваема величина, но също може да канализира протестен вот. Четвърто, вече имаме и бившия премиер Пламен Орешарски на терена. Всичко това на практика работи за ГЕРБ и пречи на ген. Радев да канализира целия опозиционен вот.

За ГЕРБ работи и фактът, че Слави Трифонов не е на терена. Той е неутрализиран, а можеше да разбърка картите сериозно. За ГЕРБ работи и чисто партийната логика. Те просто са най-голямата партия. С такава кандидатура и кратка кампания най-възможното е да се възпроизведе партийната логика - да спечели най-големият.

Дали ще има втори тур? По-скоро да. За да няма втори тур, за първия трябва да са гласували поне 1,6-1,7 млн. избиратели. За Плевнелиев гласуваха 1,3 млн. Трудно ми е да повярвам, че Цачева ще вземе 1,7 млн. Но нека не бързаме с прогнозите. Досега нямаше такива, защото нямахме кандидат на ГЕРБ, социолозите разполагахме само със сондажи, опипвахме почвата. Сега вече при наличието на реален кандидат на ГЕРБ ще направим едно национално проучване, ще го изследваме и тогава ще говорим за прогнози. Знаете, че на балотаж се надяват и патриотите, а вятърът на промяната духа в техните платна. Иначе от гледна точка на логиката най-вероятно е двете най-големи формации ГЕРБ и БСП да се явят на балотаж.

А там е вероятно Цачева да привлече отрицателния антигерберски вот. Йорданка Фандъкова, ако беше кандидат, това щеше да е по-малко вероятна прогноза. Тя би взела доста гласове и от реформаторите, и от патриотите. Тя е консенсусна фигура, не толкова ярко партийно звучаща като Цачева. Вижте само как реагира Корнелия Нинова, когато Борисов обяви решението за Цачева - тя беше искрено щастлива. Но все пак мисля, че ще надделе партийната логика - и на втория етап с подкрепата на реформатори и патриоти Цачева ще бъде президент. Но тази кандидатура дава шанс на БСП да загуби, но достойно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай