ГЕРБ с президент след балотаж срещу ляв кандидат

ГЕРБ с президент след  балотаж срещу ляв кандидат  | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов

- Проф. Константинов, вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че Реформаторският блок ще излезе с единна кандидатпрезидентска кандидатура, но това няма да е самата тя. В свое изявление Борисов в събота пък извади ДСБ от схемата си за стабилно управление на страната. Възможно ли е наистина РБ да излезе с обща кандидатура и къде изобщо стои ДСБ в тази президентска кампания?
- За мен общата кандидатура трябваше да бъде във формат Европейска народна партия (ЕНП). Излиза, че българските партии доста са загубили чувството си за реалност, защото партии, които се намират в едно естествено политическо семейство, в случая ЕНП, не играят заедно. Подобно нещо се наблюдава и при т. нар. левица. Все пак разчитам на това, че между двата тура ще се получи обединение във формата ЕНП, а именно кандидатът на ГЕРБ, който вероятно ще отиде на балотаж, ще бъде подкрепен от избирателите на РБ срещу левия кандидат.
- Казвате, че следващият държавен глава няма да бъде избран на първи тур, как ще се променят и преориентират и другите подкрепи преди втория тур, ако не успеят да се договорят сега?
- Между двата тура ще се получи обединение. Досега българската практика в това отношение показва, че избран президент на първи тур няма, по различни причини. През 2006 г. тогавашният президент Първанов спечели първия тур с голямо мнозинство, над 50 на сто, но не бяха излезели да гласуват 3,5 милиона души при 7 милиона в списъците, и тогава поради недостатъчна активност се отиде на втори тур. Сега има и тази възможност, възможно е дори и един кандидат да спечели първия тур с над половината от гласовете, да се отиде на втори, поради това, че ще гласуват например 3,3 милиона, а не 3,5 милиона, затова казвам, че ще има втори тур.
- Как провеждането на референдум заедно с президентския вот би повлияло на резултатите и изобщо на избирателната активност?
- Провеждането на референдум заедно с национални избори е масова европейска практика и се прави от съображение за икономия на средства. Все пак един референдум сам по себе си струва между 20 и 25 милиона лева. Как ще си повлияят взаимно е трудно да се каже. Проблемът, разбира се, е ясен от сега - референдумът или референдумите ще пропаднат поради това, че няма да наберат абсурдно голямото число участващи, а именно толкова, колкото на последните парламентарни избори. Така че ще имаме втори тур на президентските избори и един пропаднал референдум - това е резултатът на 23 октомври.
- ГЕРБ ли е действително единственият сигурен победител при предсрочни избори в момента?
- Предсрочни избори няма как да има, освен ако не се случи много тежко нещастие и тежък трус, включително политически, което не го пожелавам на моята държава. Най-вероятно ако изобщо има предсрочни избори, ще бъдат догодина. Между впрочем аз не разбирам политическия дребосък в България защо толкова се натиска за предсрочни избори. Част от малките партии, които в момента са в парламента, ще отпаднат при едни предсрочни избори. Единствените, които ще увеличат своите депутати, са ГЕРБ. В момента тне имат 84, а след едни предсрочни избори ще имат около и над 100. Друг е въпросът, че пак трябва да търсят коалиция център-дясно.
- Не закъснява ли обявяването на кандидатите за президент, предвид отпускарския сезон, който предстои?
- Естествено, че закъснява. Юли и август е отпускарски сезон, освен това в България той трае до 15 септември, докато децата не тръгнат на училище. То няма значение, ако кандидатът е толкова известен, че да не се нуждае от представяне, какъвто вероятно ще бъде кандидатът на ГЕРБ, но разни по-малки политически субекти ако искат да наложат успешно своя кандидат, трябва да започнат да го лансират още сега. Виждате обаче какво правят например американците - 1 година преди изборите вече започват вътрешнопартийни избори. За една година вижте какво направи Тръмп - от един аутсайдер сега е кандидат на Републиканската партия. В България очевидно такава потребност няма, ние ще изберем този, който ГЕРБ посочи.
- Топят ли се ледовете между АБВ и БСП и реална ли е общата кандидатура между "Атака" и ПФ?
- Разбира се, т. нар. патриотична кандидатура винаги е възможна. Тя има за цел да провери патриотичните гласове на първи тур, а на втори тур тези, които са подкрепили патриотичния кандидат, трябва да си изберат левия или десния. Стопяването на ледовете между АБВ и БСП е естествен процес. Те са с общ генезис, разделиха се съвсем наскоро и естествено търсят причини за сближаване. По подобен начин навремето ДСБ се отцепи от СДС, а след това потърсиха начин за сближаване. За мен обединяването на левицата е естествен процес и няма нищо лошо в това. Те може би ще излязат с отделни кандидати на първи тур, но на втори тур ще се подкрепят, т.е. АБВ ще трябва да подкрепи кандидата на БСП, който ще бъде на балотаж.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай