Георги Иванов закарал в космоса мусака и сарми

Родните учени успели да направят дори коняк на хапчета

Георги Иванов закарал в космоса мусака и сарми | StandartNews.com

На 10 април преди 40 години през април за България се случват две паметни събития. За първи път българин излита в Космоса, с което страната ни се нарежда на шесто място сред държавите, изпратили свой човек в необятното. Освен това, за първи път, още преди Валя Балканска да изпрати Дельо хайдутин на същото място, натам се отправят и българската мусака и супа топчета, подготвени като специално космическо меню за първия полет на космонавта ни.

С което пък се нареждаме на трето място сред страните, правещи космически храни.
В сряда за годишнината от полета на Георги Иванов у нас дойдоха космонавти от няколко държави, участвали в програмата "Интеркосмос" на социалистическите страни. Някои от тях, като словака Иван Белла, са излетели 20 години след като първият българин направи космически полет.

Други, като Мирослав Хермешевски, са достигнали до Космоса почти едновременно с Георги Иванов. Именно той по време на срещата на космонавтите у нас заяви: "Винаги в периферията на съзнанието ни като космонавти е била надеждата, че може би ще Ги срещнем. И може би ще научим нещо от тях. Основната задача на нас - космонавтите, е как да съхраним човечеството. Космосът е неговото бъдеще и той не трябва да служи на политиците, които мислят за война. Космосът трябва да бъде мирен".

Хората, които са видели и преживели един друг и невероятен свят, за първи път се обърнаха към политиците с молба да не превръщат и космическото пространство в територия на разправи. "По време на полетите съм се "скачвал" с американски космонавти и видях, че нещата, които ни обединяват, са много повече от тези, които ни разделят.

Ние всички търсим ново отношение към науката и познанието, за да подарим този свят на децата си, допълни руският космонавт Павел Виноградов, която е летял през 1997 година на кораба "Союз ТМ-26" до космическа станция МИР. Той излита почти двайсет години след Георги Иванов, който заедно с Николай Рукавишников трябва да се скачи с орбиталната станция "Салют-6".

Причината за това е повреда на едната страна на горивната камера на основния двигател, след като се налага корекция на скоростта на космическия кораб. След това той е приземен от двамата космонавти след 31 пълни обиколки на Земята, като те прекарват в Космоса общо 1 денонощие, 23 часа и 1 минута.

Всъщност именно благодарение на случилото се с космическия им кораб държавната комисия на СССР прави съществени изводи за бъдещето на космическите полети. Повредата в ракетата е и причина да бъде отложен следващият полет - на унгареца Берталан Фаркаш, който също дойде за честването на първия ни космонавт, въпреки че е успял да излети чак след една година.
"Правим това събитие не толкова за да честваме годишнината на космонавтиката ни, а по-скоро за да покажем на младите хора какви постижения е имала България. в недалечното ни минало", заявиха от БАН.

От Института за космически изследвания и технологии обаче признаха, че не трябва скоро да очакваме трети космонавт, тъй като липсва както научна програма, така и финансиране за подобно начинание, което за политиците ни явно не е приоритет.

Подобна е и съдбата на космическите ни храни, с които навремето България става трета в света, но в момента май ги купуват основно планинари, алпинисти, морски пътешественици и вегани. Когато започва първата ни космическа програма, учените ни получават задача да разработят пълно меню за космонавтите и решават да вкарат в него специфичен български елемент. Така за първи път в Космоса политат мусака, сарми и супа топчета.

Основното при тяхното пригаждане за употреба в Космоса е пълното изтегляне на влагата от продуктите - така наречената лиофилизация. Благодарение на нея храните се свиват, а когато им се долее вода, придобиват "нормалния си вид". По този начин можем да олекотим плодове, зеленчуци, месо и сирене, а българският екип специално е успял да добави и алкохолни напитки на хапчета - например коняк. По този начин може да се приготви и боза, която след изсушаването си става буквално на прах, а бобът може да се хрупа.

След процедурата по изтеглянето на влагата, докато тя остане около 2 на сто, порция сирене от сто грама може да стане едва 10-15 грама. Когато храните са преминали през периода на замразяване и впоследствие изсушаване, те могат да изкарат в срок на годност и пет години.
Напоследък учените дори предлагат "космически рецептурник", чрез който можеш да си избереш космическа манджа, да си я поръчаш и да си я приготвиш у дома. Цената на порция варира около 4-5 лева, но пък преживяването си струва. Храните са особено полезни и при спасяване на хора от екстремни ситуации или аварии.

Първият ни космонавт мечтаел да стане моряк

Първият наш космонавт е родом от Ловеч и когато бил ученик, първата му мечта била да стане моряк, сподели той пред медиите. В този период в родния му град имало завод за производство на самолети, който вече не съществува. В годините на гимназията обаче се занимава с парашутизъм и накрая се насочва към Висшето военновъздушно училище.

Попада в програмата "Интеркосмос" заедно с Александър Александров в група, в която има представители още от Унгария, Монголия, Куба и Румъния. С години се носи една легенда, която самият Иванов опровергава, че по време на полета на ръководителя Николай Рукавишников му прилошава и се налага той да поеме управлението.

Според Иванов това е станало по време на тренировка, не и на същинския полет.
След завръщането си Иванов бе народен представител, включително във Великото народно събрание, след което се занимава с бизнес. "Аз съм един щастлив човек, сбъднал голямата си мечта", заяви той

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай