Форум на "Стандарт": България на младите с добро образование и високи доходи

Пари има, за 3 години България може да стане страна мечта, каза министърът на образованието акад. Димитър Денков

Форум на "Стандарт": България на младите с добро образование и високи доходи | StandartNews.com

Как да бъдат окуражени младите хора да останат в България и да работят по-доброто й бъдеще. Това бе темата на националния форум "Нов Стандарт за младите -  Образование. Иновации. Предприемачество", организиран от медия "Стандарт". Конференцията, която се проведе на 24 юни в зала "София" на хотел "Маринела", събра министъра на образованието академик Димитър Денков, зам.-министъра на младежта и спорта Диана Иванова, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Богдан Богданов, председателя на общото събрание на УниБит проф. Стоян Денчев, Виктор Серафимов, преподавател в Американския университет, ректори, представители на младежки и студентски организации. Събитието е част от националната кампания на "Стандарт" "10 причини младите да останат в България", която се провежда в европейската година на младежта. Целта е да бъдат представени европейските и националните програми, които могат да са в помощ на младите таланти в науката, иновациите, бизнеса и културата. 

Започна големият форум на "Стандарт" за младите

"Икаме да покажем колко богата е страната ни - не на газ, ток, пари или думи. А на млади таланти. Деца, ученици, студенти, млади специалисти, които имат потенциал да променят из основи науката, икономиката, изкуството. Стига да бъдат видени, чути и подкрепени. Стига да получат своя шанс. Защото бъдещето е на младите. България е на младите", каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова при откриването на форума. 

"Каквото и да ни се случва като общество, нито за миг не трябва да забравяме, че младите хора са енергията, двигателят на процесите. Да, те нямат съмненията на зрелостта и грешките на опита. Но имат устрема на мечтите и силата на волята. И носят огромния заряд на промяната. Всички се надяваме - към по-добро", каза още госпожа Бозукова.  

Славка Бозукова: Младите са богатството на България 

Има финансиране в образованието, липсва само по-добра координация и организация, която да позволи финансирането да бъде използвано максимално добре, заяви министърът на образованието и науката в оставка акад. Николай Денков. Той уточни, че през следващите години страната ни ще има уникален шанс, какъвто досега не е имало - с четири различни източника на финансиране.

 

Финансова инжекция от 1,9 млрд. лв. лекува пробойните в образованието

Министър Денков допълни, че освен финансиране по програма "Образование", има предвидени средства и в Плана за възстановяване и развитие, има пари и в програмата за научни изследвания, иновации и дигитални трансформация. Освен това средства има в Националния бюджет, който през последните години е силно мотивиран да подкрепи системата на образованието.

Той посочи, че девизът, с който всеки министър трябва да работи,  е "Приемственост и развитие" - да използваме всичко, което е постигнато, но и да награждаме.  

Той изтъкна, че резултати вече има. Те не са само повишените заплати на училищата. Имаме програмата за извънкласните дейности. Програмата за спортните площадки също дава резултати. "Ако вземем всеки един от тези източници сам по себе си, той би бил крайно недостатъчен. Но ако погледнем цялата система, ще видим, че през следващите 2-3-4 години ние имаме всичко необходимо, което може да превърне България в съвременна и добре развита държава в областта на образованието и науката", заяви Николай Денков.

Образователният министър в оставка добави, че и днес България има прекрасно образование на много места. Според него проблемът е, че на много места има и слабости, които са изключително тежки. Сред противоречията е, че имаме прекрасни езикови и математически гимназии, чиито възпитаници могат да бъдат приети във всеки от най-престижните университети в света. В същото време 40 000 деца отпадат от училище и тяхното бъдеще е неясно. Друго противоречие е във висшето образование - 58% от студентите в медицинските университети са чужденци от държави като Франция и Германия. Но има места, които приемат студенти, но дори не могат да се нарекат университети. "Ако не се справим с тези проблеми и изоставаме с образованието, няма как България да влезе в Клуба на развитите държави", каза Денков. 

През следващите години е ключово всички институции заедно, независимо от това какви са правителствата, да работят системно и последователно за преодоляване на проблемите. Николай Денков счита, че България има всички елементи, ако има нужната организация, след 3 години страната ни да стане "страна мечта, в която да искаме да живеем ние, нашите деца и внуци".

Министър Денков: За 3 години можем да направим България страна мечта

Нови програми за младите пуска Министерството на младежта и спорта, съобщи зам.-министър Диана Иванова. Тя призова младежките организации и сдружения да следят сайта на Националната информационна система на младежта.

Държавата започва строеж на младежки центрове, каза още Иванова. Но веднага обясни, че колкото и да говорим за социални и младежки пространства, не знаем как да приобщим младите към тях.  Те все по-малко общуват в младежки центрове. Не знаят как да го правят. И младежките организации са тези, които трябва да ни помогнат, каза зам.-министърът на спорта.

Нашата цел като министерство е да създадем условия за развитието на младите и за тяхното израстване. Националната програма за младежта и Националната програма за изпълнение на младежки дейности дават възможност за това, каза Диана Иванова.

На форума на "Стандарт"! Строят младежки центрове. Програми за хора до 29 г.

Пандемията от КОВИД-19, която доведе до липса на връзка с образователните институции, навреди много на образованието в България, отчете проф. Стоян Денчев, дългогодишен ректор (2002-2018) на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) в София.

Той добави, че е важно педагозите в средното, но и във висшето образование да получават достойни възнаграждения. "Когато се говори за педагогика, се мисли само за средното образование", заяви професорът. И даде за пример, че когато се направи сравнение между различните професионални общности в страната, се вижда някакво неглижиране на висшето образование.

Проф. Денчев припомни, че преди години е имало единни центрове по математика, физика, химия и "това е забравеното хубаво", което той не знае по каква причина не се възражда в България.

Трябва да се повиши качеството на продуктите, които произвеждаме, и добавената им стойност. Това е единственият начин, по който може да се повиши стандартът на живот на хората, каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов.

Той е категоричен, че инвеститори не бива да се привличат с аргумента за ниските заплати у нас, защото тогава българите ще предпочетат да живеят в чужбина и да получават по-високи доходи. "Аз имах възможност да работя в чужбина, но избрах да се върна. Виждам мисията на БАИ в това да привлича компании, които създават добавена стойност и работни места, които ще позволят на младите хора да се развиват у нас, да работят във високотехнологични сектори, да получават европейски заплати, да имат достъп до световно ноу-хау. По този начин стратегията на БАИ е приоритизирана в няколко основни сектора. Те са автомобилна индустрия, машиностроене и мехатроника, роботика, химия и биотехнологии, електроника. За тях България има солидна база, на която може да се стъпи. Това са и важни индустрии за Европа, които ще растат в следващите години.

Бизнесът разчита на колаборация с държавата, добави Богданов.

Той уточни, че в случая трябва да се говори за кооперацията между бизнес и държава, защото не само държавата създава и изгражда кадри, но и бизнесът, като той дори е по-бърз в това отношение. "Важно е ние да създадем основната за такъв тип колаборация, а друга страна да дадем възможност и на бизнеса да има добавена стойност в целия процес", заяви изпълнителният директор на БАИ.

Шефът на БАИ: Важни са не само инвестициите, но и хората

Как привличате инвестиции в България, попита Танер Кабил от младежкото ДПС. И посочи, че калкулаторът на БАИ не работи добре във връзка с това да се насочват инвестиции към общини с по-голяма безработица. "Моментът е много подходящ за привличане на инвестиции, да не го изпуснем", каза Кабил, който е председател на младежкото ДПС.

"Досега БАИ е работила в две основни фази, което не е достатъчно. Имали сме маркетинг, който не е правен достатъчно добре. Проблемът е, че е нямало фокус за профила на инвеститора, който искаме да привлечем. Ако няма фокус и експертиза, няма да привлечеш тези, които искаш, а ще дойдат компании заради евтината работна ръка", анализира Богданов.

Той посочи как може да се превъзмогне тази ситуация.  В новата си стратегия БАИ тръгва от идеята какво би било най-добро за инвеститора. "Първото е  да съкратим инвестиционния цикъл", категоричен е изпълнителният директор. 

"Основновен инструмент ще е сайтът на БАИ, който ще е готов след две седмици. Ще се търси директен контакт с инвеститора. Към сайта ще има и виртуален офис.

Дигитализира се процесът по сертификация, инвеститорът ще може да наблюдава докъде е стигнал процесът.

За инвеститора също така ще е интересно да види с кои компании в България може да работи. По това работим с Агенцията за малки и средни предприятия.

Често инвеститорите търсят парцели, земи, ще направим регистър за такива активи. Сигнали за корупционни практики ще идват и към нас. 

Много е важно инвеститорът да има правилния човек за контакт. В новия сайт на БАИ има персонални контакти със служители, които отговарят за определени сектори. Само от това ще спестим на компанията един месец от необходимото време за осъществяване на инвестицията. 

Прав сте, че в момента България е в уникална ситуация, можем да наваксаме изоставането. Подписахме с Украинската търговска камара споразумение, очакваме техни фирми да дойдат у нас. В Италия сме от понеделник, където събираме най-големите автомобилни и софтуерни компании на форум", каза още Богдан Богданов.

Какви са иновациите в Американски университет пък разказа пред форума Виктор Серафимов, преподавател по право в учебното заведение. По думите му, най-добрият критерий за преценка дали един университет е успешен или не, показва реализацията на студентите след завършването. 

"Първият български еднорог се съдаде точно със съдействието на Американския университет. Дали това е случайно или не - оставям преценката на вас", заключи Серафимов. 

От форума на Стандарт: Американският университет помогна за създаването на бг еднорога

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай