Фейсбук с план да зариби от 6-годишни до тийнейджъри

Интернет не е създаден с мисъл за младите хора, но ние сме на път да променим това, твърди един от разкритите документи

Фейсбук с план да зариби от 6-годишни до тийнейджъри | StandartNews.com

Децата на възраст под 13 години не са част от потребителската база на Facebook, защото социалната мрежа е поставила възрастово ограничение. Според документи, разкрити от Франсис Хаугън, то скоро може да отпадне или да се занижи.

"Интернет не е създаден с мисъл за младите хора, но ние сме на път да променим това", твърди един от разкритите документи.

Според него Facebook планира да раздели потребителите си на 5 групи: деца от 6 до 9 години, подрастващи от 10 до 12 години, ранни тийнейджъри от 13 до 15 години, късни тийнейджъри от 16 до 17 години и възрастни от 18 и повече години. 

Социалната мрежа смята да регулира съдържанието на това, какво виждат хората в различните групи.

Увеличаването на потребителската база би увеличило драстично и печалбите. Все още не е ясно как Facebook ще направи това и дали ще продължи с плана си, пише dir.bg.

Възможно е по-младите потребители да станат част от подготвяният от Meta виртуален свят. Рисковете за децата в социалните мрежи са много - сексуални хищници, екстремисти, кибер тормоз, агресивни реклами, непозволено съдържание и още много. Според психолозите употребата на социални мрежи от ранна възраст е предпоставка за развитието на множество психични проблеми, дори при липсата на основните и най-големи опасности в мрежата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай