Фандъкова: Икономиката няма да издържи пълен локдаун

Кметът на София се надява на обединие с държавата за подкрепа и за модернизацията на Топлофикация-София.

Фандъкова: Икономиката няма да издържи пълен локдаун | StandartNews.com

Кметът на София Йорданка Фандъкова се надява на обединие с държавата за подкрепа и за модернизацията на Топлофикация-София. В ефира на БНТ Фандъкова открои две важни задачи за Топлофикация София – намирането на механизъм за компенсация за огромната разлика между цените и стратегическата задача, с която се представи новият план.

Кметът коментира и голямото разпространение на коронавируса. Тя предупреди, че вирусът е коварен и всеки, който има възможност и може да се ваксинира, трябва да се ваксинира. При едно по-тежко прекарване на вируса има тежки последствия за организма.

В София е най-големият процент на ваксинираните, но е крайно недостатъчен. Това, което прави Столична община е, че се включи активно и продължават да откриват нови пунктове за ваксинация, посочи Фандъкова.

По отношение на зеления сертификат, Фандъкова посочи, че той е добро решение, но при нас за съжаление се случи накрая, без комуникация и създаде притеснения и хаос. Зеленият сертификат стана причина за чувствително увеличаване на ваксинираните, като за последните 10 дни  в София са поставени около 60 000 дози, отчете Фандъкова.

Тя изтъкна, че най-сериозен е контролът по спазване на мерките в градския транспорт.

Повечето хора в градския транспорт спазват правилата и носят маски, доволна е Фандъкова.  Тя отбеляза, че Столична община осигурява движение на градския транспорт без намаление на графика и без ограничаване на транспортната задача. Загубите са около 50 млн. лева за целия градски транспорт.

 Фандъкова предупреди, че ситуацията в общинските болници, а и не само е много тежка, като няма информация дали са връщане пациенти. Ние нямаме добър диалог с Министерство на здравеопазването както преди, но се опитваме да помагаме. Софийският оперативен щаб не е спирал да работи, така че на местно ниво се опитваме да правим това, което ни е по възможностите, увери кметът на София. 

 Тя посочи, че общинските болници са изключително натоварени, интензивни свободни легла почти няма. Другата теза на Йорданка Фандъкова е, че училищата трябваше да бъдат затворени последни, а сега бяха затворени първи. Има спешни процедури за тестове, организация и това е най-голямото предизвикателство да се върнат децата в училище, защото това ще бъде много пагубно за тях, за родителите и за учителите, подчерта Фандъкова.  Тя предупреди, че икономиката няма да издържи, ако бъде въведен тотален локдаун. Няма ясен план в посланията на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, но Йорданка Фандъкова очаква за училищата да има ясен план как и при какви условия ще се върнат децата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай