Европа ни праща помощ за заседналия кораб, съобщиха добра новина

Горивото няма да бъде източвано докрай

Европа ни праща помощ за заседналия кораб, съобщиха добра новина | StandartNews.com

Рамо от партньори. Три плаващи баржи ще бъдат осигурени от Европейската агенция за морска безопасност и до три дни ще пристигнат в района на местност Яйлата за претоварване  и изсмукване на товара на заседналия кораб "Вера су".

Това съобщи във Варна на съвместен брифинг с министърът на транспорта Христо Алексиев, Румен Николов - главен директор „Аварийно-спасителна дейност", цитирани от БНР.

Ситуацията е стабилизирана и е преодолян разпадът, посочи Алексиев.

Три са основните задачи за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа, посочи служебния министър.

Той уточни, че моряците от кораба ще бъдат изведени и разпитани. За целта най-вероятно в ранния следобед ще бъде изпратен катер на "Гранична полиция", който ще свали част от екипажа на брега, след което моряците ще бъдат върнати на кораба.

Горивото няма да бъде източвано докрай, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на кораба.

Междувременно стана ясно, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб не е открито замърсяване на водата. Заключението е след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност. Добра новина!

Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, българската страна поиска съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага. Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба.

Представители на ГЕРБ, които посетиха Яйлата, критикуваха разследващите органи, че все още не са разпитали екипажа и не са взели корабната документация.  От Граничната полиция и днес не са успели да разпитат екипажа на заседналия край Яйлата кораб.

Катер се е опитал да се приближи до товарния кораб, за да свали част от екипажа, но заради лошите метеорологични условия опитът е бил осуетен

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай