Ето го големият удар, като сипваме гориво!

Как да се ползва комбинираната отстъпка

Ето го големият удар, като сипваме гориво! | StandartNews.com

Шофьорите могат да спестят около 30 стотинки на литър, като комбинират държавната отстъпка за горивата с клиентските карти, които бензиностанциите издават на килограм.

Големите вериги въведоха от 9 юли цени „2 в 1”  - важи отстъпката от 0.25 лева от държавата плюс тази от 0.05 лв. за клиенти с карта. Така например в „Лукойл” и „Шел” отбивът от стандартната цена на горивата е 5 стотинки, при ОМВ стига до 7 стотинки на литър, но при условие, че се напълни целият резервоар.

Клиентите на „Петрол” с карта също зареждат на минус 5 стотинки на литър, а при „Еко” има разграничение по вида на зарежданото гориво - минус  7 стотинки е за светли горива /бензин и дизел/, а 4 ст. - при метан и газ. "Инса ойл" пък има „уикенд промоция”, която сваля цената на GT MAX Дизел и А100 цели 20 стотинки. Тя важи за петък, събота и неделя, но пък не се комбинира с държавната, защото последната е валидна само за най-ниския клас горива.

Най на сметка от нововъведената държавна политика излизат шофьорите на газ. При пропан-бутана и метана временно падна акцизът, а ДДС беше свалено от 20% на 9%. Така автогазът на някои бензиностанции падна и малко под левче. Метанът обаче продължава да държи цени и в момента на редовна цена се продава средно за 3.66 лева. Най-ниската цена е 3.42 лева, като след отстъпката пада на 3.17 лева.

А най-прецакани се оказаха собствениците на т.нар. баничарки. Те нямат право да получават държавната отстъпка, тъй като по талон се водят категория N1. Преди години да регистрираш МПС така беше много модерно, защото се пестеше от данък кола. Така луксозни джипове, кросоувъри и скъпи автомобили се пишеха със сертификат за N1, за да платят налог като за баничарка, вместо стандартния от 800-1000 лева. Порочната практика беше прекъсната през 2019 година, обаче покрай това изгоряха и много нетолкова заможни хора, които наистина ползват пикапи.

Не се прилага отстъпка, когато автомобилът е на лизинг, но като кола под наем с крайно изкупуване или лизнигът е на името на фирма. Тези правила бяха разпратени до бензиностанциите допълнително, така че объркване имаше само в първите дни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай