Една трета от нас чакат по-добра 2020 година

В края на 2019 г. 32% от анкетираните българи очакват 2020 г. да е по-добра от 2019 г. 22% – по-лоша, а 34% – същата

Една трета от нас чакат по-добра 2020 година | StandartNews.com

Станали сме по-големи оптимисти в сравнение с предходни години и очакваме да ни се случва по-добро в бъдеще, показва анкета „В края на годината“ на „Галъп интернешънъл“.

Според изследването се е повишило и усещането за лично щастие, но остава много по-слабо на база на световните равнища.

„На фона на света, България е близо до средните стойности на оптимизъм, но когато става дума за лично щастие, продължаваме да сме в долната част на класацията. Затова и сме по-големи оптимисти от средния гражданин на Европейския съюз, но сме много по-нещастни.

Докато общият оптимизъм зависи повече от конкретната ситуация в страната и е динамичен, усещането за лично щастие в годините не се променя особено”, пишат в проучването си от „Галъп интернешънъл”.

В края на 2019 г. 32% от анкетираните българи очакват 2020 г. да е по-добра от 2019 г. 22% – по-лоша, а 34% – същата. 12% не могат да отговорят.

Социолозите посочват, че нетната стойност на оптимизма у нас (дялове на оптимисти минус дялове на песимисти 32% минус 22%) е 10, докато през миналата година тази оценка е била отрицателна: -8. Така очакванията сега се оказват най-оптимистичните на фона на последните няколко години. Като обяснение от социологическата агенция изтъкват известната икономическа стабилизация и политическа предвидимост.

„България е близо до световната средна нетна стойност в индекса на надеждата от 13. На фона на страните от ЕС България стои по-оптимистично, но на фона на европейските страни извън ЕС – ние сме по-големи песимисти. И през тази година ЕС изглежда сравнително унило, в сравнение, например с развиващия се свят. И тук проличава, че не конкретното благосъстояние в една страна, а перспективите, както и актуалната политическа ситуация, са важният фактор”, коментират социолозите.

В края на 2019 г. 45% от хората у нас декларират, че са щастливи или много щастливи, а 10% са нещастни или много нещастни. 40% са в „средата“ между щастие и нещастие, а останалите не могат да определят.

Така нетната стойност на щастие минус нещастие е 35. В предходните години тази стойност се е движела около 30. „В последните години усещането за лично щастие плавно укрепва, но остава далеч от световната средна нетна стойност в индекса на щастието – която сега е 48 и в последните години се колебае около тези нива. Българите са по-нещастни и от средния европеец”, пише още в проучването. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай