Джипитата спират с протестите

Джипитата спират с протестите | StandartNews.com

Джипитата преустановяват протестите си от понеделник. Това реши Управителният и Национален съвети на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) вчера.

Медиците обаче остават в готовност за нови протести, ако диалогът със здравното министерство и касата се провали, уточниха от НСОПЛБ.

Зад организирания национален протест, протекъл поетапно и обхванал 28-те области в страната, не стоят политически интереси, а единствено и само - интересите на професионална група и пациентите, за които те се грижат. Лекарите определят постигнатото съгласие по време на проведената на 30 март в МЗ среща, касаеща работата на ОПЛ като едно добро начало с положителен резултат на макар и забавен във времето, но изключително важен диалог за осъществяване на разумни и общополезни промени в системата на здравеопазване в частта първична извънболнична медицинска помощ. „Тази среща показа, че вземането на правилни решения е единствено възможно, когато диалогът се води между страни, които са експерти в съответната област и имат делегирани права за това. Ние подкрепяме всяко разумно искане на колегите от специализираната извънболнична и болнична помощ в защита на техните професионални интереси и за промени, които водят до подобряване в системата на здравеопазване", заявяват от сдружението. Решението от днес е, че за да не бъдат пациентите заложници при решаване на натрупаните проблеми и за да продължи започнатият диалог без натиск, от понеделник – 4 април, ефективните протестни действия, организирани от НСОПЛБ, се преустановяват. Оставаме в протестна готовност, заявяват от НСОПЛБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай