Молитви за мир в джамиите, мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Веднага след молитвите мъжете се прибират вкъщи, където жените са започнали подготвянето на трапезата

Молитви за мир в джамиите, мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам | StandartNews.com

Мюсюлманите честват един от двата си големи религиозни празници - Рамазан Байрам. Той се отбелязва в края на свещения за тях месец. На този фон за първи път от две години насам молитвите се провеждат отново в храмовете.

Тази сутрин в Хасково двете големи джамии в града не успяха да съберат дошлите за сутрешните молитви. На много места имамите призовават хората да се помолят за мир.

Веднага след това мъжете се прибират вкъщи, където жените са започнали подготвянето на трапезата.

На този празник се събират близки и познати, а младите искат прошка от възрастните.

Мюсюлманите по света празнуват Рамазан Байрам - България - DarikNews.bg

Все още не е оповестен броят на хората с мюсюлманско вероизповедание у нас след преброяването в края на 2021 година, но статистиката от 2011-ва сочи, че като мюсюлмани се самоопределят над 577 хиляди души или 10 % от населението на страната.

“Днес всеки се опитва да стори добро като посети своите близки и най-вече родителите си”, посочи главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи и чрез Радио България отправи приветствие по случай празника Рамазан Байрам:

“Месец Рамазан измина неусетно и ние бяхме потопени в благодатта му, но той винаги се оказва къс. Днес ние сме на Байрам и всеки празнува, без значение какво богослужение и молитви е правил през този месец. Всеки се стреми на направи още една добрина като посети своите близки, роднините си и най-вече своите родители. 

Нека Аллах дари всички с щастие и дълъг живот на този свят и в отвъдния. Честит Байрам!”

Рамазан Байрам е един от най-важните празници в исляма, наред с Курбан Байрам. Той слага край на 30 дневния пост на мюсюлманите. Честването му започва с молитва – Байрам намаз, след което вярващите сядат на богата трапеза. Приготвят се типични за различните райони сладки специалитети, но най-често баклава, съобщава БНР.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай