Домашна дрога вкарва в психиатрия

Домашна дрога вкарва в психиатрия | StandartNews.com

Опасните метаамфетамини се продават масово през лятото в дискотеките

Домашно забъркана дрога от лекарства без рецепта, включително и илачи срещу грип вкарва деца и младежи в психиатрия и води до шизофренни прояви. Това предупреди д-р Александър Попов, психиатър от УМБАЛ "Св.Марина" във Варна срещу Международния ден за борба срещу наркотиците 26 юни. Опасната дрога става част от летните забавления в дискотеките, като само инцидентната й, експериментална употреба отключва сериозни психиатрични отклонения, които остават нелечими до края на живота, посочи д-р Борислав Станчев от общинската дирекция "Превенции".

Забърканите от домашни "готвачи" всякакви бълвочи се пробутват вместо кокаин и са толкова мръсни, че предизвикват интоксикации с опасност за живота. Рецептите за приготвянето им се вземат от интернет. Това са метаамфетамини, които се приемат в комбинация с много алкохол и когато не се получи очакваният ефект се нагълтват с поредната още доза. По-обиграни дилъри продават пък метаамфетамини като хапче и с опаковка на екстази.

Уличният грам на метаамфетамините върви сега от 10 до 60 лева, а на коката от 90 до 140 лева. Ето защо подръчно направената дрога, като по-евтина се търси масово на пазара, казаха експертите. Тя не води толкова до зависимост, но последиците от еднократната й употреба могат да се окажат фатални.

Все повече младежи търсят помощ за техни приятели, които системно употребяват марихуана. Тревата е на мода сред деца на 16 години до младежи на 30 години, измести хероина, но бързо създава зависимост и се ползва ежедневно, каза д-р Станчев. Уличен грам на марихуна върви по 5-8 лева, а една цигара се свива от 2-3 грама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай