Петък,

Добро сърце: Хотел в Балчик отваря за бежанци

От: Стандарт -
115
Добро сърце: Хотел в Балчик отваря за  бежанци
A
A
A

В тази безпрецедентна ситуация, когато хиляди невинни хора са принудени да напуснат домовете си в Украйна, бягайки от войната, считаме за свой дълг да дадем подслон на колкото се може повече бежанци, много от тях етнически българи. Това е не само наш морален и човешки дълг, но и дълг пред нашата родова памет. Това казва Симеон Господинов – собственик на хотел „Хелиос“ в Балчик, който отваря три месеца по-рано от планираното. Не като хотел, а като място за подслоняване на военни бежанци. Базата може да приюти към момента 20-30 семейства.

„Преди почти 200 години предците ни са прокудени от Одринска Тракия и са намерили пристан първоначално в Бесарабия, а по-късно в Северна Добруджа. А преди 82 години, в резултат на Крайовската спогодба, целият ни род по бащина линия е изселен от Северна Добруджа в България. Това става посред зима, внезапно и в много тежки условия. Тогавашните български власти и общество се оказват на висотата на историческия момент и успяват да организират приемането и настаняването на около 70 000 изселници.

Вече се свързахме с една от организациите на българите в Украйна и ще предоставим безвъзмездно хотел „Хелиос“ за временно подслоняване на бежанци. Независимо дали са българи, украинци или руснаци. Ние сме преди всичко хора.

„Няма път към мира. Мирът е пътят.“ – споделят на фейсбук страницата си от хотела, пише TravelNews.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички