Добро сърце: Хотел в Балчик отваря за бежанци

считаме за свой дълг да дадем подслон на колкото се може повече хора, казва Симеон Господинов

Добро сърце: Хотел в Балчик отваря за  бежанци | StandartNews.com

В тази безпрецедентна ситуация, когато хиляди невинни хора са принудени да напуснат домовете си в Украйна, бягайки от войната, считаме за свой дълг да дадем подслон на колкото се може повече бежанци, много от тях етнически българи. Това е не само наш морален и човешки дълг, но и дълг пред нашата родова памет. Това казва Симеон Господинов – собственик на хотел „Хелиос“ в Балчик, който отваря три месеца по-рано от планираното. Не като хотел, а като място за подслоняване на военни бежанци. Базата може да приюти към момента 20-30 семейства.

„Преди почти 200 години предците ни са прокудени от Одринска Тракия и са намерили пристан първоначално в Бесарабия, а по-късно в Северна Добруджа. А преди 82 години, в резултат на Крайовската спогодба, целият ни род по бащина линия е изселен от Северна Добруджа в България. Това става посред зима, внезапно и в много тежки условия. Тогавашните български власти и общество се оказват на висотата на историческия момент и успяват да организират приемането и настаняването на около 70 000 изселници.

Вече се свързахме с една от организациите на българите в Украйна и ще предоставим безвъзмездно хотел „Хелиос“ за временно подслоняване на бежанци. Независимо дали са българи, украинци или руснаци. Ние сме преди всичко хора.

„Няма път към мира. Мирът е пътят.“ – споделят на фейсбук страницата си от хотела, пише TravelNews.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай