Добри новини за пенсионерите от автобусните превозвачи

20 милиона лева се предоставят допълнително от Държавния бюджет за автобусните превозвачи

Добри новини за пенсионерите от автобусните превозвачи | StandartNews.com

Автобусните превозвачи засега не планират поскъпване на билетите, заявиха за БНР от тяхната конфедерация. Оттам се надяват да бъде достатъчно увеличението на субсидията, която превозвачите получават от държавата като компенсация заради отстъпките за пенсионери и ученици. 

20 милиона лева се предоставят допълнително от Държавния бюджет за автобусните превозвачи, с които средства се компенсират намалените приходи от направените отстъпки при превозите на пенсионери и ученици.

До този момент превозвачи почти сами са финансирали пътуванията на правоимащите, обясни Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, заради това, че ставките на цените не са били променяни през последните 15 години.

"Парите, които се предоставяха, спрямо отстъпките, които се правеха от страна на превозвачите, бяха крайно недостатъчни, защото една абонаментна карта струва 50 лв. и вие трябва да направите 30% отстъпка за ученици - това са 15 лв. от цената на картата, към настоящия момент ние получавахме максимално 6,20 лв., когато се касае за цялата градска мрежа и 3,10 лв., ако се касае за отделна линия. С промяната в наредбата за условията и реда за доставяне на тези средства и направените изменения, тези суми са увеличени в двоен размер", каза Милтенова.

Дали с увеличените от държавата компенсации към автобусните превозвачи, от бранша отново ще отчитат трудности с намаленията които правят за карти и билети на право имащите, ще стане ясно през декември.

От бранша разчитат много и на това цената на метана да продължи да спада, за да може да има баланс на транспортната услуга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай