Добра новина за родителите на ученици. Какво ще получат?

До края на август

Добра новина за родителите на ученици. Какво ще получат? | StandartNews.com

Родителите на над 85 хил. ученици, записани в първи и осми клас или продължаващи обучението си във втори, трети и четвърти клас, ще получат половината от еднократната помощ за ученици до края на август, съобщи пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика. Родителите могат да подават заявления за еднократна помощ до 15 октомври.

Досега еднократна помощ за ученици се отпускаше само за ученици, записани в първи и осми клас. От тази година право на това подпомагане имат и вече записаните ученици във втори, трети и четвърти клас, независимо дали училището, в което се обучават, е държавно, общинско или частно. Тази помощ се предоставя без значение от размера на доходите на родителите или настойниците.

Втората част се изплаща след започване на втория срок, ако детето продължава да учи. Размерът на еднократната помощ за предстоящата учебна година е 300 лв. и беше определен със Закона за държавния бюджет, който е в сила от 1 август 2023 г.

Плащанията на помощите, за които родителите са подали заявление до края на месец юли, вече са започнали заедно с изплащанията на другите видове помощи за август, информира ведомството.

За учениците, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас, не се изисква удостоверение от училището, че са записани в съответния клас.

За учениците от първи и осми клас остава изискването за представяне на удостоверение от училището, че са записани да се обучават в него, за да получат помощите преди началото на учебната година. Като причина министерството посочва, че в тези класове има предварително записване, тъй като са начало на нови етапи в училищното образование. Ако не бъде представено удостоверение от училището, сумата за първия срок ще бъде изплатена след започване на учебната година. Агенцията за социално подпомагане получава по служебен път данните за записаните за съответната година ученици най-рано на 5 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай