Добавките с витамин D не помагат за здрави кости

Добавките с витамин D не помагат за здрави кости | StandartNews.com

Лондон. Здрави възрастни няма нужда да приемат витамин Д, според изследване в The Lancet, което предполага, че витаминозните добавки нямат благоприятен ефект върху костната плътност, която е признак за остеопороза.

Според експерти много други фактори също оказват въздействие, така че хората не трябва да спират да приемат добавки.

Изследователи от Университета в Окланд са анализирали 23 проучвания, включващи повече от 4000 здрави хора.

Екипът е направил мета-анализ на всички рандомизирани проучвания, изследващи ефектите от добавяне на витамин D върху костната минерална плътност при здрави възрастни до месец юли 2012 година.

Добавките са били вземани за средно две години от участниците в проучването.

Минералната костна плътност е мярка за здравината на костите и измерва количеството на настоящия костен минерал на различни места в организма. Тя често се разглежда като индикатор за риска от остеопороза, която може да доведе до повишен риск от фрактури.

Опитите са били проведени в няколко различни страни, включително Великобритания, САЩ, Австралия, Холандия, Финландия и Норвегия.

Въпреки, че изследователите не са открили никакви ползи за хората, които са приемали витамин D, те са намерили малко, но статистически значимо увеличение на костната плътност в шийката на бедрената кост в близост до тазобедрената става.

Според авторите, този ефект е малко вероятно да е клинично значим.

Др Клифърд Росен от Maine Medical Research Institute коментира изследването, съгласявайки се с констатициите за здрави възрастни, но не и за всички хора.

"Допълнението на витамин D за предотвратяване на остеопороза при здрави възрастни не е оправдано. Въпреки това, поддържането на нивата на витамин D при хора в напреднала възраст, комбинирано с достатъчен прием на калций, е ефективен подход за превенция на фрактури на бедрената кост при възрастните."

Д-р Лора Трипкович, научен сътрудник в катедрата по хранителни науки в Университета в Съри, заяви, че проучването е важно, но много специфично.

"Не съм изненадана, че не са открили никакви доказателства за ефекта на витамин D върху костната плътност, защото има толкова много други фактори, свързани с остеопорозата, като гени, начин на хранене и околната среда."

Хората поемат по-голямата част витамин D в тялото си от въздействието на слънчевата светлина върху кожата ни, но витаминът се среща и в някои храни като мазна риба, яйца и зърнени закуски .

Въпреки това, твърде много витамин D под формата на добавки може да бъде вреден, заради натрупването на калций, което може да увреди бъбреците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай