Днес почитаме велик български светец

Теодосий Търновски е виден български духовник и отшелник, идеолог на исихазма в средновековна България

Днес почитаме велик български светец | StandartNews.com

Преподобни Теодосий се родил около 1300 година във Видинския край в благородно семейство. В младостта си Теодор, както наричали в света Теодосий, воден от висши духовни търсения, се отправил в Арчарския манастир „Св. Николай” край Видин, където приел постриг от игумена Иов. Той обиколил много манастири, бил при преподобни Григор Синаит, основателят на исихазма в България, в Парория (на границата между България и Византия) където при смъртта му бил избран за игумен на обителта. Теодосий Търновски не приел и тръгнал за Атон, Солун, Цариград, в България. Заедно с ученика си Роман основал свой манастир и просветна школа в Кефаларската (Килифарската) местност до Търново. В просветното дело свети Теодосий преуспял повече от другите. За това способствал и фактът, че на Атон той събрал и взел със себе си в България много ценни ръкописи с творения на светите отци.

По такъв начин, в своята църковно просветителска дейност преподобни Теодосий станал организатор на цяла научно-богословска школа, основана на принципите на исихазма. Впоследствие, след кончината на преподобни Теодосий, при неговия духовен приемник свети патриарх Евтимий, тя прераснала в знаменитата Търновска книжовна школа. В тази школа не само в духовното възпитание, но и в основата на учебния процес Евтимий „поставил дълбокото влечение към подвижнически живот в духа и силата на исихазма, а също и високия литературен талант”.

Търновската школа на свети Теодосий била пряка приемница на Парорийската школа на Григорий Синаит. За нея може да се твърди, че „това била школа на исихазма в неговия най-чист вид – в този вид, в който го виждаме като творческо богосъзерцание у великите отци на Църквата: свети Григорий Богослов, преподобни Макарий Велики, свети Симеон Нови Богослов и други”. Основана на принципите на исихазма, по мащаб и разнообразен обхват на книжната и учебна дейност и на новото литературно направление тя превъзхождала монашеските школи, които съществували на Атон, макар духът и целта на образованието в нея да оставали същите, както в тях.

Починал в патриаршеския манастир "Св. мъченик Мамант" през 1363 година. Превеждал от гръцки на български език творенията на светите отци.

 

Яков бил богат и знатен християнин. По време на гоненията на християните се съгласил да извършва езически обряди. Тогава към него се обърнали с писмо майка му и жена му и той се разкаял. Когато царят не успял да го убеди, го подложили на мъчения - разчленение на тялото. Страшните мъчения не били в състояние да отвърнат Яков от вярата му в Бог, затова отсекли главата му.

След смъртта му християните погребали тялото на светия мъченик.

 

Имен ден празнуват Теодосий, Теодоси, Тео, Теодосия, Досьо, Доско, Доска, Дочо, Дочка

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай