Каназирева:Незаконен добив на инертни материали в с.Ягодово

Територията, за която става въпрос, е 40 дка, инертните материали по прогнози са над 200 000 куб. м

Каназирева:Незаконен добив на инертни материали в с.Ягодово | StandartNews.com

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева съобщи пред БТВ, че областната администрация е сезирана миналата седмица за незаконно депо за отпадъци в землището на село Ягодово край Пловдив., от което държавата е ощетена с милиони левове. Чували с отпадъци са изхвърлени в река Чая, където се добиват и инертни материали. От областната администрация е направена пълна проверка по сигнала.

„Тук тече добре организиран незаконен добив на инертни материали от години, в следствие на което се образуват котловани в дълбочина 5-6 метра, те са запълвани с отпадъци, което също е незаконно“, заяви Дани Каназирева. По думите ѝ тук на далеч по-ниска такса се депонират отпадъци. "Територията, за която става въпрос е 40 дка, инертните материали по прогнози са над 200 000 кубични мерта, всичко се извършва без нито едно разрешение", отбеляза тя.

Имотите са частни, само два от тях са на община Родопи.
Кметът на село Ягодово Димитър Дешев, посочи, че за сметището са подавани многократно сигнали до всички институции, но без резултат.

Според експерт от областната администрация, има информация, че при добива на инертни материали се е стигнало до подпочвените води и така има реална опасност от замърсяването им. Откакто тече проверката, не са забелязвани камиони, които да идват да изхвърлят отпадъци.

Басейнова дирекция е взела проби от река Чая, които не показват замърсяване на водата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай