Депутатски обяд за сиромашка сметка

Левите не се опитаха да спасят данъчните облекчения за най-бедните

Депутатски обяд за сиромашка сметка | StandartNews.com

"Богатият си пие айс-кафето, а бедният пикае на шосето". За това стихче на Михаил Зошченско се сеща човек покрай последното прекрояване на данъчните закони в парламента. С мнозинство от един глас народните представители отмениха данъчните облекчения за хората с минимална работна заплата. Съгласно приетите преди годината правила държавата трябваше да върне внесения 10% данък за 2014 г. на най-окаяните сред "работещите бедни".

Необлагаемият минимум за хората с минимална работна заплата (МРЗ) бе премахнат през 2008 г. с въвеждането на плоския данък от тройната коалиция, след което за пръв път хората с най-ниски доходи бяха ощавени. Миналата година по предложение на БСП парламентът въведе механизма, при който внесеният данък се връща в началото на следващата година.

"30 от 39 депутати на БСП бяха в залата. Има болни, има командировани. Но има и такива, които бяха на обяд. И няма какво да се сърдим на другите групи (от АБВ примерно един гласува с ГЕРБ, а двама ги нямаше), когато ние не сме си свършили нашата работа. Един-единствен глас!", избухна червеният депутат Георги Кадиев във "Фейсбук". Докато червените му съпартийци се отдали на кулинарни изкушения в стола на Народното събрание, 890 000 души загубили годишното облекчение от 400 лв. за 2014 г. Според изнесените от Кадиев данни понастоящем 349 хиляди души в България взимат до 360 лв. месечно, отделно на МРЗ стоят още половин милион временно заети. След поправката те ще останат с пръст в уста, а хазната ще си спести разход от 158 млн. лв.

Управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок опитаха да подсладят данъчната секира с въвеждане на годишни облекчения от 20 на дете за семействата с до три деца. Социалната справедливост по принцип стои далеч отвъд вниманието на десницата и донякъде е обяснима тяхната политическа линия по орязване на всевъзможни разходи. Въпреки че особено партията на Бойко Борисов трябва да има обеца на ухото, след като бе свалена от власт през февруари 2013 г. със социални бунтове, подпалени от високите цени на тока - причина за въстание, достойна за африканска, но не и за европейска държава. В крайна сметка само за тази година страната ни взе нов държавен дълг от над 8 млрд. лв., а масрафът за раздутия бюджетен дефицит и гръмналата банка ще трябва да платят от джоба си включително и хората, които едвам свързват двата края.

В същото време е още по-странно поведението на онези т.нар. леви и националистически парламентарни групи, които си късат ризите и душите, плачат денонощно за съдбата на милионите клетници у нас и проклинат плоския данък. Някои от тези депутати в четвъртък гласуваха заедно ГЕРБ и РБ за отмяната на данъчното облекчение, а други умишлено не си направиха труда да влязат в пленарна зала и да обърнат гласуването.

Явно лицемерието и отказът от изпълняване на предизборните обещания продължават да бъдат основна слабост на партиите, които още не са си извадили поука от драматичните обществени вълнения през последните две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай