Да останеш на върха 55 години

Бившата руска гимназия в Пловдив празнува с концерти, конни състезания и факелни шествия

Да останеш на върха 55 години | StandartNews.com

50 випуска, преминали през класните стаи на езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив, ще си спомнят за петте години в елитното училище. Това ще стане след седмица - на тържествения концерт по случай 55-ия рожден ден на прочутото школо. На 2 ноември в панаира, емблематичния център под тепетата, се събират бивши и настоящи ученици и учители. Очакват се политици, бизнесмени, лекари, адвокати и проспериращи личности от всички сфери, които някога са търкали чиновете в храма на познанието.

Празненствата вече започнаха със спортни състезания. На първи ноември, в Деня на народните будители, от 16 часа талантливите тийнейджъри ще изнесат концерт на площад "Централен", а след това ще поведат бившите и настоящите ученици и учители на факелно шествие до паметника на патрона си Иван Вазов. В концерта във втора палата на панаира на 2 ноември овациите ще бъдат за шоуто "Спомен" на трупата на Нешка Робева. "Избрахме го неслучайно", обясни директорката на гимназията Мариана Димитрова - от 20 години на този ветровит пост. Чрез препратките от спектакъла към 60-те, 70-те, 80-те години и до наши дни всеки ще може да направи своята ретроспекция за времето, прекарано в гимназията.

Бившата руска гимназия в Пловдив е известна с това, че нейните ученици до един са успели в живота и са се реализирали блестящо. Сред възпитаниците й са шефът на Военномедицинска академия генерал Стоян Тонев и лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов, който до края на дните си остава най-верният приятел на гимназията. Униформата е носил и адвокат Тодор Батков, който учи тук две години, преди семейството му да се премести в София. "Иван Вазов" са завършили известни бизнесмени, хора на изкуството и журналисти - между тях е шефът на общинския съвет Страшимир Дочков и бившият зам. областен управител на Пазарджик Иван Аврамов, директорката на телевизионния център на БНТ Десислава Шишманова. Половината от местната журналистика също е минала през школото. Едни от най-силните ученици са бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев и младият депутат от Коалиция за България Калин Милчев.

Много ученици се връщат като учители и така се запазват традициите - 55 години на върха.

Началото

Летвата е вдигната високо още със създаването на училището през 1958 година - с указ на тогавашното Министерство на просвещението. Учителският съвет не се колебае при избора на патрона - това може да е само русофилът Вазов. Школото се помещава в сградата на бившата образцова гимназия, а за директор е назначен Данчо Данчев, философ по образование. Само за четири години той превръща гимназията в желаното място. Скоро за едно учителско място в РЕГ се борят по минимум петима преподаватели. Традицията е останала и днес, казва директорката Мариана Димитрова. Тя е категорична - нейните колеги са най-добрите не само под тепетата, но и в цяла България. За тях правилото е едно - строги, но справедливи, обичащи децата с цялото си сърце. Истински будители, казва за тях директорката.

Учителите, за които всички говорят

Те са много взискателни, но и силно отдадени на професията - както някогашните Лалка Недева, Татяна Христова, Людмила Кочанова, Славов, Мария Барова, Олга Иванова, Юлия Миткова, Таня Атанасова, Мария Джамбазова, Тонка Тодорова, така и настоящите. Който е минал през школата им, няма нужда от частни уроци, за да влезе в университета. Не подаряват шестиците, но пък веднъж като ти пишат отличен, значи си изкарал седем или осем по обикновената скала. В училището освен стандартните се дават и житейски уроци, в които невинаги можеш да имаш отличен. Децата се научават, че компромисите струват скъпо в живота - там няма кой да ги пожали. В гимназията никой не хленчи, не се оплаква и ако не успее от раз, опитва отново, докато постигне крайната цел.

Остават приятели за цял живот

Неписаният закон в гимназията е: създадените през петте години приятелства остават за цял живот. Няма ученик от бившата руска, който да е отказал помощ на съученик, изпаднал в беда. Отношенията са искрени и никой не предава другия. Без да са скрепени с клетви, това са негласни обещания, които се спазват.

Денят започва с Дунавското

Бившата руска е известна с изцяло девическите класове, които има години наред. Първоначално са по няколко, през 80-те до началото на 90-те се запазва само по една паралелка във випуск. Прочута е и изключително строгата униформа - единствено тук не могат да се носят цветни дрехи под тъмносините престилки, а трябва всичко да е в синьо, черно или бяло. Дълги коси не се разрешават, освен хванати в стегната руска плитка, изключено е да се носят и цветни обувки. За грим или бижута изобщо никой не може дори да си помисли. Утрешната физзарядка също е култова. Всяка сутрин денят започва с Дунавско хоро на площадката пред гимназията под зоркия поглед на учителя по физкултура Игнат Аврионов. Най-приятната традиция обаче е бялата вечер. Тя се прави вместо абитуриентки бал и всички зрелостници са облечени в бяло от глава до пети. Така изпращат преди години завършващите.

Паметникът на народния поет не остава без цветя

"И ний сме дали нещо на света", думите на Иван Вазов, който е патрон на гимназията, се знаят от всеки ученик тук. В двора е издигнат паметник на поета, а гимназистите познават до най-малка подробност фактите от биографията му и неговото богато творчество. Неслучайно в програмата за честване на 55-годишния юбилей е включено и тържествено слово за Вазов след факелното шествие на първи ноември пред паметника му в Градската градина.

Модерни времена

"След промените през 1989-а най-доброто, което направи нашата гимназия, е, че много бързо се преобразува. Равностойно започнаха да се изучават пет западни езика плюс руският", казва Мариана Димитрова. Много бързо училището откликва на нуждите на пазарната икономика и въвежда наред с английския, френския и немския, които винаги са се изучавали тук, италиански и испански. Руският става втори, но без да се отстъпва от здравата основа на преподаване, положена през годините. "Така се оказахме най-модерното българско училище за последните 15 години", допълва директорката. От гимназията учениците излизат с диплома за владеене на един или два западни езика и на руски.

"Даваме модерна европейска подготовка, за да могат нашите деца да се реализират навсякъде по света. Това вече е факт, защото те влизат в най-престижните университети", обяснява Мариана Димитрова. Гимназията дава италианска диплома по сключено споразумение с правителството в Рим. С нея може да се влезе в тамошен университет, без да се държи приемен изпит.

Идентични договори има с Испания, Германия и Англия. ЕГ "Иван Вазов" е единственото в страната училище, което издава сертификат по бизнес руски език. Има сключен договор с "Институт Пушкин" в Москва. Документът се нарича "Деловое общение" и е с международно признание. По думите на преподавателите от гимназията отваря врати в бизнес средите по цял свят. Руският език е втори задължителен в училището и се изучава от девети клас интензивно по четири часа седмично.

Учим ги да реализират мечтите
Мариана Димитрова, директор

- Как поддържате високото ниво?

- Приемствеността е много важна. Човек трябва да стъпи на здрава основа, за да гради. Оттук са минали най-добрите директори, едни от най-добрите учители. Те са оставили следата си. Ние продължаваме с модерното. Неслучайно мотото на нашия празник за 55-годишния рожден ден е "Традиция с бъдеще".

- На какво държите в училището?

- Ние сме много строго и сериозно училище с високо качество на обучение. Това се цени изключително от децата и от родителите. Приемаме най-добрите ученици на входа, а те от изхода също излизат като номер едно. Учим ги да осъществяват мечтите си.

Тодор Живков им дава орден

В специална рамка в кабинета на директорката стои указът за най-високото отличие, което гимназията е получавала за 55-те години - орден "Кирил и Методий първа степен". Той е даден на 24 май 1983 година - подписът на Тодор Живков се вижда отдалеч. Цяла стена на славата има в директорския кабинет. Обикновено учениците обират първите места в състезанията по италиански, испански, френски и руски. Многобройни са и наградите за талантите на училището.

Жеко Христов пеел хитовете на Адамо

Някогашният синдикален лидер Желязко Христов, който си отиде от света преди три години, бил душата на ученическите купони. Славел се като виртуоз на акордеона. Пеел хитовете на Салваторе Адамо и не пропускал удобен случай да обере овациите. Съучениците му с умиление си спомнят онези години. "Още тогава Жеко бе лидер не само на класа, но и на цялата гимназия", разказват още връстниците му, които още тогава разбрали, че е роден за водач. Христов се отличавал с острия си и бърз ум, интелекта, невероятното чувство за хумор и умението да привлича хората. "Организираше от ученическите хави до екскурзиите. Обожаваше и руските романси", разказват авери от неговата компания.

Деси Шишманова още
сънува изпити

"Още сънувам, че ме изпитват - а това, повярвайте, в Руската го умееха! И до днес мога да кажа наизуст писмото на Татяна до Онегин! Първите три чина трябваше да са свободни за късметлиите, които трябваше да покажат познанията си", спомня си Десислава Шишманова, шеф на студиото на БНТ в Пловдив.

"Картончики"-те бяха блиц проверка на владеенето на падежната система. След тях идваше ред на диктовката, превода и така всеки ден. Преподаваше ни Таня Атанасова, ерудиран, стилен човек, млада, красива, толкова я харесвахме и обичахме. По български и литература (май това беше единственият предмет плюс физическото и математиката, които учехме на родния си език) имахме изключителния късмет да сме ученици на Мария Златанова", разказва още известната журналистка. И продължава:

"Колкото до нас самите - беше времето на Another Brick In The Wall. Е, междувременно - всяка година на 9 май бяхме със знамето в прегледа на маршовата песен. Вечерта пък нямахме търпение да се видим пред руската книжарница, за да се съберем някъде и да слушаме "Пинк Флойд". Със съучениците й правели и магарии. "Класната ни, г-жа Юлия Миткова, рускиня, която преподаваше история, беше известна с това, че не обича щорите в стаята да са вдигнати на различна височина, да светят лампите, да се шумоли или да се носят силни аромати. Момчетата идваха сутрин, разбутваха щорите, изливаха есенция "Българска роза" във вазата, светваха лампите. И всеки път се повтаряше едно и също. Тя влизаше и след малко се разнасяше вик: "Ну, что это такое? Потушите свет, поднимите щори! Вие просто не хора!". Дано е жива и здрава и да ни е простила детинщините. "Руската", приятелите ми, учителите - това е нашето "Вчера", без което нямаше да има днес", казва Деси Шишманова.

Генерал Тонев: Редовно се виждаме

Шефът на Военномедицинска академия в София генерал Стоян Тонев, който е сред най-известните възпитаници на пловдивската РЕГ, често се срещал със съучениците си от класа. "Тази пролет пак се видяхме. Чуваме се непрекъснато по телефона, поддържаме връзки", сподели ген. Тонев. Той е много развълнуван, че ще има годишнина на гимназията. "Няма да мога да дойда, защото пътувам за Санкт Петербург, но ще изпратя поздравителен адрес", сподели пред "Стандарт". До преди две години той често се чувал и с класната си от онова време - г-жа Людмила Димитрова, с която си говорели на руски, защото генералът не е забравил езика, а точно обратното - често му се налагало да ползва.

Дянков даде обяснение пред Марина

Марина Сидерова, сега десетокласничка, стана известна преди година, когато написа писмо до бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. В текста, публикуван във Фейсбук, младото момиче попита Дянков за мизерстващите български пенсионери и защо получават толкова ниски пенсии. Ученичката от немската паралелка трогна Дянков и той й се обади по телефона, за да й даде обяснение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай