Чудесата на България ни носят самочувствие

Чудесата на България ни носят самочувствие | StandartNews.com

Изпращам най-тежката си кметска година - с най-много проекти и предизвикателства

Остров "Света Анастасия" се превърна в завършен туристически продукт, казва кметът на Бургас Димитър Николов


-Г-н Николов, каква е вашата равносметка за отминаващата 2015?

- Още не съм си я направил, защото ще работим в днес, в последния ден на декември, за да можем да се разплатим с фирмите. Искам тези, които са изпълнили обектите да си получат средствата, да приключим с документите.
Това беше най-тежката година, откакто съм кмет, с най-много проекти с най-много проблеми, предизвикателства. По-добра беше, защото в страната и региона нямаше тежки природни бедствия и катаклизми.

- Какво се пожелавате на новата 2016 г.

- Искам да си пожелая съвсем да отсъстват природни аномалии, които да травмират бургазлии и те да бъдат усмихнати.

- Остров Света Анастасия стана атракция №1 в класацията "Чудесата на България" на в. "Стандарт". Очаквахте ли българите да го припознаят като чудо № 1?

- Аз, както и много бургазлии се надявахме остров Света Анастасия да спечели първото място. И се радвам, че това стана, защото през последните 2 години той се превърна в любимо място за хиляди посетители. Всеки културно- исторически обект има своята стойност. Предимството на острова е, че е завършен туристически продукт. Той е изцяло благоустроен и посещавайки го можеш да съчетаеш не само едно, а няколко приятни изживявания: романтична разходка с корабче, запознаване с артефактите, да се попечеш на слънце в релакс зоната или на пейка с прекрасен изглед към бургаския залив, да запалиш свещ в древната църква, да посетиш модерния и интересен интерактивен музей, да пиеш билков чай в Лекарната, да си откъснеш смокиня или да похапнеш рибена супа и миди в ресторантчето. А за спомен можеш да си закупиш сладко от смокини или манастирско вино. После можеш да пренощуваш в манастирска стая с всички удобства, но запазена в старинния си вид. Вечерта можеш да слушаш музика на живо, ако същият ден има концерт. А на следващия ден да отплаваш и да покажеш на приятелите сертификата "Островитянин", който си получил от екипа на острова, веднага след като си стъпил на късчето земя.

Искам да благодаря на всички бургазлии и приятели на Бургас, които подкрепиха с гласуване Остров Света Анастасия и Акве калиде в надпреварата. Да поздравя вестник "Стандарт" и Българската национална телевизия за стойностната инициатива да популяризират българското културно историческо наследство. Тя освен, че е полезна за самочувствието ни като българи, подпомага и развитието на туризма.

- Как се превръща един остров в атракция?

- Превръщането на остров Света Анастасия в атрактивна туристическа дестинация бе една от амбициите на Община Бургас.

Само до преди няколко години той беше едно малко познато място за повечето бургазлии, а туристите можеха само да го наблюдават от бургаския плаж. Нашата цел бе да променим това и да развием неговия потенциал. В това отношение беше важно да получим правото от Министерски съвет да го стопанисваме. Държавата ни го предостави и това даде възможност на Община Бургас да реализира проект по Оперативна програма "Регионално развитие". Благодарение на него направихме реконструкция на острова и той се превърна в една от най-интересните атракции по нашето Черноморие. Остров Света Анастасия притежава интересна история, в която се преплитат митове и легенди. Освен старата църква с уникалния резбован олтар, туристите могат да разгледат музейната експозиция, която представя по атрактивен начин миналото на Света Анастасия до наши дни.

Ние инвестирахме в създаването на атракции, които всеки един турист търси по време на своята почивка. Престоят на острова не би бил пълноценен без хубавата храна. В менюто на ресторанта присъстват както традиционни морски специалитети, така и стари местни рибни ястия. Манастирската лекарна пък предлага на своите гости продукти от билки, сушени плодове, природни сокове, приготвяни по стари манастирски рецепти.

- Какви събития се организират на острова?

- През активния сезон на остров Света Анастасия се провеждат музикални вечери, концерти, работни семинари, тиймбилдинг срещи. Това са само част от събитията. Няколко двойки пък избраха Света Анастасия за място на своята нетрадиционна сватба. Има възможност за организиране на кръщенета, корпоративни събития, гмуркане, анимация, уъркшопи, провеждане на учебни часове са другите възможности.

- Колко туристи са преминали през него, откакто функционира?

- За целия летен сезон 2015 година островът посрещна около 45 000 души, 22 000 от които пътуваха с общинския кораб "Анастасия".

- Превърна ли се в любимо място на бургазлии?

- Със сигурност. И не само на бургазлии. Много хора от цяла България посетиха и заобикнаха това изпълнено с толкова легенди късче земя. През изминалото лято имаше и голям интерес от чужденци.

- Достатъчен ли е капацитетът на кораба "Анастасия", за да превозва желаещите?

- Вече се оказва недостатъчен. Хубавото е, че за да смогнем с превозването на туристите в летния график се включват и доста частни плавателни съдове. Ние сме единствената община в България, която е собственик на кораб. Обмислям възможността да закупим още един, защото това е инвестиция, която се ползва от хората. При благоприятни обстоятелства бихме поръчали втори кораб.

- "Функционира" ли острова през зимата?

- През зимата достъпът до острова е труден, заради вятър и силно вълнение, и по принцип не работи. При хубави дни и предварително записване на достатъчно голяма група хора, обаче, е възможно да се направи изключение. През зимата островният дух живее в малкия ресторант на обновения площад "Кирил и Методий". Там са готвачите от Света Анастасия, които ще ви поднесат греяно вино с билки и всички вкуснотии, които се предлагат там през лятото.

- Има ли потенциал Акве Калиде да достигне острова по популярност?

- Акве Калиде е уникален обект. Не мога да повярвам, че десетилетия наред е бил под носа на всички бургазлии и никой не се е заел сериозно с неговото разработване, въпреки настояванията на археолозите. Горд съм с всичко, което свършихме досега по благоустрояването и социализацията, и развълнуван от това, което предстои да разкрием през следващите години. Обработена и експонирана е едва една десета от древните терми, около които през вековете е възникнал цял град, чиито крепостни стени са локализирани. Балнео и СПА туризма не сме го измислили днес. Край днешния Бургас това се е случвало векове наред.

Нека всеки, който посещава Акве Калиде, да знае, че преди него на това място са били тракийски царе, византийски императори, аварски хаган, кръстоносците от Четвъртия поход, османски султан. По време на Великото преселение на народите много източни племена са минали оттук. Дори хора от Египет и Северна Африка са стигнали до Акве Калиде.
При разкопките тази година отново имаше изненади. Археолозите откриха ценна мраморна плоча с надпис от времето на последните тракийски царе, основите на голяма християнска църква, както и знаци, че в района е имало храм на богинята на плодородието Деметра.

- Смятате ли да разширявате туристическата площ на Акве Калиде?

- Ще продължи финансирането на археологическите проучвания на Акве Калиде, както досега. Очакваме още много изненади и любопитни артефакти, които впоследствие да покажем пред света. Отделно още следващата година продължаваме работата по благоустрояване на територията така, че да е достъпна и интересна за посещение. Акве Калиде е важна част от миналото на нашия град, но и от неговото настояще. Археологическият комплекс е специален акцент в туристическия продукт, който предлага съвременен Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай